I natt kan du se fallande stjärnor över himlen – så gör du för att se dem

- 21/10/2016, 14:08
Kolla kolla!
1 av 5

Kolla kolla!

TT

På himlen i natt är stor chans att se...
2 av 5

På himlen i natt är stor chans att se...

Ap

... ett meteorregn!
3 av 5

... ett meteorregn!

Ap

Det är en vakcer upplevelse.
4 av 5

Det är en vakcer upplevelse.

P-M Hedén / SCANPIX

Som du inte borde missa.
5 av 5

Som du inte borde missa.

Ap

Ett vackert, fascinerande och smått romantiskt meteorregn syns just nu jorden runt. I natt är störst chans att få se det.

Under fredagsnatten kommer spillror från den kända Halley's komet att synas på himlen. Spillrorna kallas för ett meteorregn – och liknas med fallande stjärnor.

AP/TT

Hösten är sannerligen en tid för fenomen på himlen – ni hängde väl med på månfenomenet som inträffade förra veckan?

– Det är ett mytomspunnet fenomen som verkligen lär bli hyfsat kraftigt just i år och syns bäst under senare delen av natten, säger Nils-Erik Olsson, ordförande för Stockholms Amatörastronomer, till Nyheter24.

Om du vill se fenomenet så är tipset att gå ut vid 23, men med allra störst chans mellan 1 och 3 på natten till lördagen. Ett 20-tal meteorregn i timmen beräknas.

Det här fenomenet pågår i flera veckor när vi passerar igenom meteorregnet. Som också går att fota – så här gör du då.

– Just den här händelsen är en perfekt anledning att gå ut och studera stjärnhimlen. Låt dig fascineras och släpp stressen.

Givetvis är bra väder och en klar himmel en förutsättning. Men Nils-Erik tycker att man ska lägga sig ner på backen och kolla upp på himlen. Glöm inte att ta med en filt bara då det kan bli kallt!

– Meteorregnet kan dyka upp varsomhelst på himlen så det gäller att se så stor yta som möjligt. Glöm kikare och teleskop utan kolla bara uppåt, säger Nils-Erik Olsson.

AP/TT

Läs också om kometskurarna som kan slå ner på jorden när som helst – eller om månstenen som var nära att skapa kaos i södra Sverige.

Glöm inte att ladda ner vår app för högtflygande nyheter.

Ska du kolla på meteorregnet?