Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här är Sveriges smartaste orter – se hela listan

- 08/11/2016, 11:50 -
Albert Einstein, helt klart en förebild när det kommer till att skryta med ens intelligens.
1 av 3

Albert Einstein, helt klart en förebild när det kommer till att skryta med ens intelligens.

TT/Google Maps

Eller för den delen Mayim Bialik som spelar Amy i The Big Bang Theory och dessutom är en riktig smarting även i verkligheten.
2 av 3

Eller för den delen Mayim Bialik som spelar Amy i The Big Bang Theory och dessutom är en riktig smarting även i verkligheten.

Giphy.com

Men vilken stad i Sverige är egentligen smartast, sett till invånare?
3 av 3

Men vilken stad i Sverige är egentligen smartast, sett till invånare?

Google Maps / Emojipedia

Bor du i någon av de här städerna? Grattis, då är du förmodligen sjukt smart också. Trist läge för de som bor längre norrut i landet bara.

Okej, så alla kan ju inte vara som den här Sheldon Cooper-ungen som har varit medlem i Mensa sedan han var bara fyra år. Eller den här treåriga bosstjejen som har lika högt IQ som Albert Einstein.

Men visst skulle det kännas ganska bra att veta att du bor i en ort i Sverige där flest smartingar bor?

Föreningen Mensa, för personer med hög IQ (intelligenskvot), har nyligen gått ut med uppgifter om var de smartaste svenskarna bor, baserat på hur hög andel av invånarna i orten som är medlem i Mensa.

Bildkälla

Inte helt förvånande snor universitetsstäderna och de större städerna åt sig pallplatserna. Smartast invånare har faktiskt just universitetsstaden Lund, där 0,16% av stadens invånare är medlemmar i den exklusiva klubben för personer med hög intelligens.

På andraplats kommer Solna och på tredje plats Täby strax utanför Stockholm.

Med på 10-i-topplistan finns även Linköping, Stockholm, Lomma, Knivsta, Uppsala, Danderyd och Vellinge.

Bildkälla

Sedan finns det en hel del orter i Sverige som stoltserar med en enda medlem i Mensa.

Om du vill haffa det guldkornet så får du leta i bland annat Åre, Hultsfred, Åmål, Fagersta, Orsa, Vadstena, Kungsör, Hagfors, Torsby, Barsebäck, Bengtsfors, Dingle, Härryda, Hönö, Jonsered, Ullared, Vara, Söderköping, Säffle och Bollnäs.

Trist läge för de få orter som inte har en enda medlem i Mensa ännu. De orterna är Sotenäs, Grums, Härjedalen, Mellerud, Arjeplog, Robertsfors och Haparanda.

Bildkälla

Men häng inte läpp för det om du känner dig träffad.

Med största sannolikhet finns det en hel del riktigt skarpa stjärnor där ute som har bättre saker för sig än att skryta med sin intelligens med hjälp av ett medlemsskap i Mensa.

Enligt Monika Orski, ordförande i Mensa i Sverige, så är det fler män än kvinnor som söker sig till föreningens tester. Men det är en lite större andel av kvinnorna som faktiskt kommer över gränsen på testet.

– Med de mönster som är etablerade inom vår kultur verkar det i genomsnitt ligga längre bort för kvinnor att söka sig till en förening som Mensa, men närmare att vilja vara aktiv i föreningen om man väl har gått med, säger Monika Orski i ett pressmeddelande.

Bildkälla

Om du själv är intresserad av att bli medlem i Mensa så kan det vara bra att veta att ditt IQ bör ligga på över 126, då kan du få en hint om att du är rätt virke för att få vara med i gänget.

Här kan du läsa om 16-åriga Lauren, som älskar spraytans, manikyrer och att festa. Hon har också en uppskattad IQ på 161, med andra ord högre än Einsteins 160. Är du förresten singel? Det kan vara för att du helt enkelt är sjukt smart.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.