Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Våldsamma pojkar ska inte vara välkomna på förskolan

- 01/12/2016, 08:05 -
Forskare vill att pojkar ska uteslutas ur förskolan.
1 av 3

Forskare vill att pojkar ska uteslutas ur förskolan.

Montage/TT

Pojkar är våldsamma vid tre års-åldern.
2 av 3

Pojkar är våldsamma vid tre års-åldern.

TT

Om det inte avtar riskerar de att bli grovt kriminella.
3 av 3

Om det inte avtar riskerar de att bli grovt kriminella.

TT

Professorn Tremblay tycker att våldsamma pojkar ska uteslutas ur förskolan, eftersom de riskerar att bli grovt kriminella.

Pojkar är som mest våldsamma runt tre års-åldern, men därefter börjar börjar beteendet tonas ner för de flesta.

Men enligt professorn och psykiatrikern Richard E. Tremblay riskerar de pojkar som fortsätter att vara våldsamma att bli kriminella. Han vill nu att de inte ska vara välkomna på förskolan, skriver SVT Nyheter.

Anledningen till att vissa pojkar fortsätter vara våldsamma kan bero på social utsatthet eller förlossningsskador. Och enligt Tremblay kan det gå så fort att de redan i tonåren sysslar med grov gängkriminalitet.

– Framför allt är det kopplat till moderns sociala utsatthet, de föder mer våldsbenägna pojkar. Vi har många indikationer på det. Erbjuder man både mamman och barnet åtgärder de behöver kan vi kraftigt minska våldet hos vuxna män, förklarar Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi till SVT.

"De ska inte gå på vanliga dagis"

Men enligt Sarnecki kan det i Sverige kännas kontroversiellt att inte välkomna vissa barn till förskolan, som i många fall kan verka brottsförebyggande. Men inte för alla.

– Barnen med förlossningsskador eller genetiskt sårbara barn skadas av allt för mycket stoj och stök. De ska inte gå på vanliga dagis, de ska få adekvat behandling anpassade till barnets behov, precis som barn med fysiska skador, säger han.


Går att vända

Enligt barnpsykologen Malinda Beck-Friis är det ovanligt att man tar barn från förskolan i Sverige.

Och enligt henne har man genom behandlingsprogram i USA sett att om barnen får bra behandlingsinsatser både hemma och i skolan kan man vända på det.

– Allt är en fråga om hur man hanterar situationen i förskolan eller skolan. I Stockholm till exempel har man monterat ned den typen av väl fungerande, specialanpassade förskolor, förklarar hon.

Tremblay har studerat våld och aggressivitet hos småpojkar ända sedan 1980-talet och anses vara en pionjär i ämnet. Han ska nu belönas med Stockholmspriset i kriminologi 2017, skriver SVT.

Läs även om varför vissa blir aggressiva när de dricker alkohol och varför de flesta mördare är unga män.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde pojkar stängas ute från förskolan?