Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4161
reaktioner idag

Här är allt du någonsin skulle vilja veta om muspruttar

Många har nog varit med om en musprutt och velat sjunka genom jorden för att det känts så pinsamt, men vad är det egentligen?

Det är i alla fall inga vanliga fisar.

Det finns mycket att lära sig om muspruttar så nu kör vi!

1. De är inte riktiga fisar

Bildkälla: Giphy

Även om det på latin heter "flatus vaginalis" – vaginafisar helt enkelt – så är det fel att kalla dem för fisar eller pruttar enligt gynekologen. Detta på grund av att de inte har något att göra med gaser, berättar gynekologen Beatrice Guigues för Buzzfeed.

Men om de inte är fisar, vad är de då? Jo, det är helt enkelt så att när luft stängs in någonstans måste den komma ut. Och är det trångt för luften att komma ut kan ljud uppstå, lite som i olika musikinstrument, säger Guigues.

2. De är inte äckliga

Bildkälla: Giphy

Även om det kan låta misstänkt likt en riktig fis så är det inte det, vilket också gör att muspruttarna inte har någon likhet med en riktig fis egentligen.

Enligt sexologen Philippe Kempeneers kan det lätt bli så att man kan associera ljudet och platsen det kommer ifrån med något orent, så är det inte det. Det är bara en kulturell föreställning enligt Kempeneers.

3. De är doftlösa

Bildkälla: Giphy

Som vi skrev tidigare så är det bara luft som kommer ut, inte gaser som vid en riktig fis, och luft är ju som bekant doftlöst så det behöver ingen oroa sig för.

4. De händer alla som har en vagina

Bildkälla: Giphy

Det är rätt vanligt att det händer för alla som har en slida, så du behöver verkligen inte oroa dig för att det här bara hänt dig. Det är antagligen så att din partner varit med om det tidigare också.

5. Det händer oftast under sex

Muspruttar uppstår oftast under sex enligt Guigues. Då ökar vaginan i storlek och då blir det även lättare för luft att komma in där. När slidan ökar i storlek kan det också uppstå en form av sugeffekt som suger in luft, säger Kempeneers.

Om det dessutom finns fingrar, en penis eller sexleksaker som förs in i vaginan kommer det skapa ett tryck som pressar ut luften igen.

6. Det beror inte på ställning

Bildkälla: Giphy

Du kanske tänker att det finns några ställningar som kan vara bra att undvika om man är orolig för muspruttar, men tyvärr verkar det inte så. Utan det beror helt enkelt på hur varje persons kropp och slida är. Och vad man gör med den.

Om man exempelvis för in två fingrar i en v-form så är det lättare att det kommer in luft än om man för in ett eller två fingrar ihop.

7. Det kan vara ett resultat av svaga bäckenbottenmuskler

Om musklerna som stödjer slidan, urinblåsan och anus är svaga så finns det en större risk för muspruttar. Enligt sjukgymnasten Marina Cremel kan man få svaga muskler av flera anledningar. Som att man fött barn, lider av kronisk förstoppning och till och med vissa sporter kan påverka, däribland gymnastik och löpning.

8. Men det är inget farligt ur medicinsk synpunkt

Bara för att din vagina gör ljud så behöver du inte direkt tro att du har problem med bäckenbotten. Överdramatisera det inte och tro att det är de första tecknen på en svag bäckenbotten. Det är ju trots allt en helt naturlig sak, insisterar Kempeneers.

9. Var i menscykeln du är kan påverka

Bildkälla: Giphy

För vissa kvinnor påverkar hormonerna runt menstruationen eller ägglossning hur lätt de får muspruttar, säger Cremel.

10. Men är du orolig kan du alltid besöka din gynekolog

Om ljuden uppstår ofta, och även när du inte gör något med din vagina, eller om de medför obehag som urinläckage eller känslobortfall under sex, eller om det kommer in vatten i slidan under bad, kan det vara en idé att prata med en gynekolog. Då kan de ge dig övningar för att stärka din bäckenbottenmuskulatur.

11. Kom ihåg att muspruttar är helt normalt och inte borde komma i vägen för ditt sexliv

Bildkälla: Giphy

Våra händer kan också göra prutt-liknande ljud om vi vill, men vi tänker ju inte på fisar så fort vi ser ett finger. Samma sak borde gälla för muspruttar. Det gäller att du och din partner förstår att det inte är något farligt, äckligt eller onormalt så kommer det aldrig mer kännas sådär pinsamt igen, skriver Buzzfeed.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att det finns sex sätt att få fontänorgasm på (och hur du gör) och så borde du ta det här quizet för om du inte får 10 av 10 rätt borde du aldrig ha sex.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Har du varit med om en musprutt?

Mer:

Har du någonsin känt en fis rulla upp mellan blygdläpparna? Då ska du veta detta