Det är inte bara alkohol som kan göra dig bakfull.
1 av 3
Det är inte bara alkohol som kan göra dig bakfull. - Foto: TT/Pixabay
Känslor kan ha en liknande effekt.
2 av 3
Känslor kan ha en liknande effekt. - Foto: TT
Som dessutom förbättrar ditt minne.
3 av 3
Som dessutom förbättrar ditt minne. - Foto: Pixabay

Forskare: Du kan bli bakfull av känslor också

Trodde du att man bara kunde bli bakis av alkohol? Då har du fel, man kan nämligen bli bakfull av känslor också visar forskning.


Det har sedan länge varit känt att om man har starkare minnen av saker som också är förknippade med en känsla, exempelvis kommer man ihåg ens bröllopsdag bra eftersom den var full med olika känslor, skriver Independent.

Nu har forskarna lyckats komma fram till varför det blir på det här sättet. Det som händer i kroppen kan beskrivas lite som en "emotionell bakfylla".

Forskarna visade två testgrupper två samlingar bilder, men i olika ordning. Den ena var designad för att få personen att känna känslor, den andra var neutral. Deltagarna blev sedan tillfrågade om vad de neutrala bilderna föreställde.

Det visade sig då att den grupp som sett bilderna som framkallade känslor först även kom ihåg de neutrala bilderna bättre.

Forskarna kallade det för en känslosam rest som följde med från de första bilderna till nästa grupp – precis som en bakfylla, förutom att vi pratar om alkohol och inte känslor då.

Så det kan vara värt att tänka på nästa gång du ska göra något riktigt kul och samtidigt dricka så du inte får en dubbel baksmälla dagen efter, skriver Independent.

Nyheter24 har tidigare besvarat frågan som många nog ställt sig någon gång: "kan man dö av att vara bakfull"?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du upplevt en emotionell bakfylla?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.