Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Att få hjärtat krossat kan faktiskt skada hjärtat på riktigt

- 03/01/2017, 08:24
Att få sitt hjärta krossat kan orsaka riktiga hjärtproblem tror forskarna.
1 av 3

Att få sitt hjärta krossat kan orsaka riktiga hjärtproblem tror forskarna.

TT/Pixabay

Förlusten av en partner kan vara en orsak.
2 av 3

Förlusten av en partner kan vara en orsak.

TT

Enligt forskarna så kanske vi borde se sorg både som ett fysiskt och ett psykiskt tillstånd.
3 av 3

Enligt forskarna så kanske vi borde se sorg både som ett fysiskt och ett psykiskt tillstånd.

Pixabay

Har du någon gång fått ditt hjärta krossat vet du att det kan göra ordentligt ont, men nu visar forskning att det kan skada ditt hjärta på riktigt.

Att få sitt hjärta krossat kan både göra psykiskt och fysiskt ont, något de flesta som varit med om det nog kan vittna om. Men är det egentligen farligt på riktigt?

Ja, enligt forskare så verkar det som att det kan finnas vissa riktiga samband mellan att vara med om något riktigt traumatiskt och en ökad risk för hjärtflimmer, skriver Time.

Inom forskningsvärlden så kallas det för "krossat hjärta-syndromet" och kan inträffa när en person är med om något väldigt traumatiskt. Forskarna tror att exempelvis en partners död kan innebära att personen utsätts för en stor mängd stresshormoner som kan kännas som en hjärtattack.

Forskarna undersökte journaler för 88 600 danskar som alla fått diagnosen hjärtflimmer. De fann då att personer som förlorat en partner löpte 41 procents större risk att drabbas av sjukdomen jämfört med personer som inte förlorat sin partner.

Den förhöjda risken följde dessutom med personen i upp till ett år efter händelsen. Risken var dessutom extra hög för personer vars partner dött plötsligt eller hos unga personer.

– Undersökningen visar ännu tydligare på den koppling som finns mellan hjärnan och hjärtat, och det måste forskas vidare på området, säger studiens författare Simon Graff.

Men det verkar inte som om sorg är det enda som kan sätta igång en liknande reaktion, ett starkt lyckorus kan även det påverka hjärtat, enligt forskarna.

Men även om den nya studien är stor så poängterar forskarna att det ännu inte är helt fastslaget att det finns ett samband. Men allt verkar tyda på att vi kanske får omvärdera vår syn på sorg och lycka från något mentalt till något fysiskt, skriver Time.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fått ditt hjärta krossat?