Lördag 13 Aug
Stockholm

Man kan vara allergisk mot kyla – så vet du om du är drabbad

Vintern har kommit till Sverige.
Vintern har kommit till Sverige. Foto: TT Nyhetsbyrån

Är man trött på vintervidrigheten kan det vara lätt att säga att man är allergisk mot kyla. Men för vissa människor är detta en verklighet.

Kommentera (167)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vintern har kommit till Sverige – och med den även kylan.

Och som Nyheter24 tidigare har skrivit om kan man faktiskt vara allergisk mot vintern.

Eller ja, kylan i alla fall.

Det medicinska namnet på detta är "köldurtikaria" – och är helt enkelt en slags köldallergi. Det drabbar flera tusen människor i Sverige.

– En på tvåtusen räknar man med är drabbade. Det är lite vanligare i kalla klimat där man är mer exponerad för kyla. De flesta får bara lindriga besvär, medan andra har så stora problem att de knappt tål att vara utomhus eller dricka kall dryck. De som är värst utsatta får påtagligt nedsatt livskvalitet, sa förut Sonja Werner, överläkare på Allergimottagningen vid Skånes Universitetssjukhus i Lund, till tidningen Hemmets journal.

Varför vissa människor drabbas av köldurtikaria vet man inte riktigt. Det är heller inte kopplat till andra allergier, skriver Vårdguiden.

Köldurtikaria är egentligen inte heller en allergi, utan mer bara en överkänslighet mot kyla. Om kroppen kyls ned väldigt fort, till exempel om man tar ett kallbad, kan man i värsta fall få en så kallad anafylaktisk chock. Detta gör att du får svårt att andas, och i enstaka fall har detta även lett till döden, skriver Astma- och allergilinjen.se.

Här är vad som kan hända om du är drabbad.

1. Utslag

När man blir nedkyld får man utslag på huden som liknar nässelutslag, alltså ungefär det man får om man bränner sig på en brännässla.

Händerna och kinderna blir röda och svullnar upp, skriver netdoktor.se.

2. Svullnader

De delar av huden som kommit i kontakt med kyla svullnar upp. Det kan handla om storlekar från en ärta till en enkrona. Eller till och med större än så.

Det brukar även bli en rodnat kring de här svullnaderna, skriver netdoktor.se.

3. Klåda

Det är också vanligt att det uppstår klåda och eksem.

Till detta kan det också komma en brännande känsla, skriver netdoktor.se.

4. Trött och irriterad

Vissa människor reagerar genom att bli trötta och irriterade. Drabbas man riktigt ordentligt kan man även bli yr, få huvudvärk – och svimma.

– För personer med så svåra besvär rekommenderar vi att de bär med sig en adrenalinspruta för nödlägen. I övrigt gäller det att klä sig varmt och undvika att bli avkyld. Man kan också minska risken genom att ta antihistamintabletter i förebyggande syfte, gärna varje dag på vintern om man har mycket besvär, eller tillfälligt om man ska göra något speciellt, sa tidigare Sonja Werner till Hemmets journal.

Om du till exempel får utslag som snabbt breder ut sig eller mycket besvärande klåda ska du kontakta en vårdcentral, enligt Vårdguiden.

Är du allergisk mot kyla?
Tack för din röst!
Kommentera (167)
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.