Forskare på Stanforduniversitetet tror nu att de vet varför kaffedrickare lever längre.
1 av 3
Forskare på Stanforduniversitetet tror nu att de vet varför kaffedrickare lever längre. - Foto: TT
Dricker du kaffe?
2 av 3
Dricker du kaffe? - Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Forskare: Därför lever personer som dricker kaffe längre

Forskare på Stanforduniversitetet tror nu att de vet varför kaffedrickare lever längre.


På morgonen är en kopp kaffe ett måste för många och enligt tidigare studier lever faktiskt kaffedrickare längre än andra.

Nu tror sig forskare på Stanford-universitetet veta varför.

I tidningen Nature Medicine publicerades en ny studie där en inflammatorisk process i kroppen när vi blir äldre beskrivs. Processen ökar risken för en person att drabbas till exempel hjärt- och kärlsjukdom och alzheimers.

– Mer än 90 procent av åldersrelaterade sjukdomar som inte smittar kan kopplas till kronisk inflammation, säger David Furman, som är forskare, till Stanford-universitetets hemsida.

Koffein är dock någon som kan hjälpa äldre människor och därmed ge dem ett längre liv, enligt forskarna. Koffein, som finns i kaffe, har antiinflammatoriska egenskaper. Ämnet kan därför motverka processen.

Forskarna menar dock att det behövs utredas mer innan man kan dra slutsatser men de är förvånade över resultatet. Något kausalt samband mellan att dricka kaffe och livslängden har inte visats i studien.

– Att något många dricker – och faktiskt gillar att dricka – kan ha en direkt gynnande effekt kom som en överraskning för oss, säger Mark Davis vid universitetet.

– Vad vi visat är en korrelation mellan koffeinintag och livslängd. Och vi har visat mer tydligt, i labbtester, en mycket trolig mekanism som förklarar varför det är så.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du kaffe?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.