Torsdag 9 Dec
Stockholm

7 vetenskapliga anledningar till att faktiskt inte skaffa barn

Att skaffa barn kan vara en stor uppoffring i livet.
1 av 2
Att skaffa barn kan vara en stor uppoffring i livet. Foto: TT Nyhetsbyrån / Mic445/Flickr
Här ser du skilsmässostatistiken i Sverige sedan slutet av 1970-talet.
2 av 2
Här ser du skilsmässostatistiken i Sverige sedan slutet av 1970-talet. Foto: SCB

Att inte vilja ha barn kan väcka starka reaktioner. Här är några vetenskapliga anledningar till att inte skaffa kids.

Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Du blir faktiskt inte lycklig

I alla fall enligt en studie som bland annat visade att skaffa barn kan vara värre än skilsmässa och arbetslöshet. Det kan till och med vara sämre för lyckan än att partnern dör.

I studien deltog 2 016 tyskar från att de var barnlösa till två år efter att de fick sitt första barn. Enligt forskarna bakom studien var paren ganska lyckliga från början och blev mer lyckliga under graviditeten. Det var efter att paren fått ett första barn som det vände.

Ungefär 30 procent fortsatte vara lika eller mer lyckliga, men resten – 70 procent – blev mindre lyckliga under första och andra året efter förlossningen, enligt studien.

Bildkälla

2. Du får ingen sömn

Många nyblivna föräldrar lider av sömnbrist, i synnerhet i början när barnet vaknar på natten och behöver uppmärksamhet. Sömnbrist kan påverka hälsan negativt med ökad risk för bland annat minnesförlust, högt blodtryck och diabetes.

En australiensisk studie som tittat på hur mammor sov efter att de hade fött barn visade att de inte ens efter fyra månader hade återhämtat sig från utmattningen som kom med förlossningen.

Även efter att barnet började sova mer regelbundet visade studien att mammorna fortfarande led av sömnbrist.

– Sömnstörningar påverkar starkt hur man fungerar dagtid där sömnighet blir en riskfaktor för personer som sysslar med kritiska och farliga uppgifter, sa Dr. Ashleigh Filtness som utförde studien, enligt pbs.org.

Bildkälla

3. Det dödar ditt sexliv

Många par kan nog vittna om att deras sexliv dör efter att de fått barn. Vissa mammor oroar sig även för att de inte längre är attraktiva för sin partner efteråt, skriver Telegraph.

Men föräldraskapet påverkar inte bara mammans biologi, utan även pappans, enligt en studie.

Testosteronet hos papporna i studien sjönk under det första året efter att paret hade fått barn. De nyblivna papporna sa också att de hade mindre sex.

Två konsekvenser av att män får mindre testosteron är att de dels blir mindre aggressiva, och dels känner en större omsorg om sitt barn. Att pappor kan känna sig oroliga för att de får tappad sexlust kan därför vara helt i sin ordning eftersom de helt enkelt är biologiskt programmerade att fokusera på att ta hand om sin nyfödda – på bekostnad av sin sexlust, skriver Telegraph.

Bildkälla

4. Du kan faktiskt ångra dig

Även om det är supertabu att ens uttala så finns det faktiskt människor som ångrar att de skaffat barn.

Helen Peterson har forskat om frivillig barnlöshet i Sverige. 2008 intervjuade hon ett tjugotal frivilligt barnlösa kvinnor.

– En av kvinnorna jag intervjuade hade fött ett barn och var alltså mamma. Hon hade delvis uppfostrat sin son men betraktade sig nu som frivilligt barnlös eftersom hon inte hade någon direkt kontakt med det i dag vuxna barnet. Kvinnan sa att hon delvis ångrade att hon hade fått barn, säger Helen Peterson till tidningen Ottar.

Anledningen till kvinnan skaffade barn var främst att hon hade påverkats väldigt mycket att människor i hennes omgivning tjatade om att det skulle bli underbart att få barn. Kvinnan trodde att hon senare skulle fatta grejen med att ha barn senare i livet. Men så blev det alltså aldrig, skriver tidningen Ottar.

Bildkälla

5. Du spenderar massa pengar

Att uppfostra ett enda barn från födsel till 18-årsdagen kostar 1,4 miljoner kronor, enligt Swedbanks institut för privatekonomi, som Dagens Nyheter skrivit om.

Att vara orolig över sin ekonomi – och att hantera både jobb och barn med allt vad det innebär – kan också vara extremt stressande för föräldrar.

Om du däremot inte skulle ha barn kan du sätta dina egna prioriteringar och mål i ditt liv, vilket är bra för din ekonomi, skriver Business Insider.

Bildkälla

6. Du mister din frihet

När du har barn blir det svårare att göra vad du vill, när du vill. Det kan handla om att äta godis på en onsdag, dra ut spontant på krogen eller åka på en resa.

Du får helt enkelt mindre egentid.

"Det är tufft eftersom att ha barn innebär jobb dygnet runt, och särskilt om du också har ett jobb utanför hemmet förutom dina barn", säger Elizabeth Lombardo, PhD, psykolog och författare till boken Better Than Perfect, enligt MSN.

Bildkälla

7. Risken att du separerar eller skiljer dig från din partner ökar

Att ha barn kräver tid, energi och pengar. Om du däremot inte skulle ha barn kan du lägga allt det på ditt förhållande istället.

Ni får då mer tid för varandra, era vänner och era karriärer.

Sverige är dessutom ett av de länder som har världens högsta skilsmässostatistik (även om inte alla som gifter sig visserligen skaffar barn).

Under 2014 upplöstes drygt 24 000 äktenskap genom skilsmässa, enligt statistik från Statistiska centralbyrån.

Bildkälla: SCB

Om du trots allt vill skaffa barn kan du läsa här om att forskare räknat ut vad den perfekta åldern för att bli mamma är.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är verkligen barn meningen med livet?
Tack för din röst!
Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela