Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sexleksaker innehåller mindre gifter än barnleksaker

- 23/01/2017, 22:32
Sexleksaker verkar vara ett föredöme när det kommer till att inte innehålla några giftiga ämnen.
1 av 3

Sexleksaker verkar vara ett föredöme när det kommer till att inte innehålla några giftiga ämnen.

TT

Av 44 testade produkter innehöll bara en enda av dem en farlig kemikalie.
2 av 3

Av 44 testade produkter innehöll bara en enda av dem en farlig kemikalie.

TT

Motsvarande siffra för leksaker var 15 procent.
3 av 3

Motsvarande siffra för leksaker var 15 procent.

TT

Det verkar som om leksaksbranschen har mycket att lära av sexleksakstillverkare.

Man kanske skulle kunna tro att barnleksaker borde innehålla så få kemikalier som bara möjligt, men sanningen är att det verkar som barnleksaker faktiskt är mer kemikaliefyllda än sexleksaker.

Av de 44 sexleksaker som testades av Kemikalieinspektionen så visade det sig att bara en endaste av dem innehöll skadliga kemikalier.

– Vi är lite överraskade av resultatet. Vi trodde nog att vi skulle hitta mer. Det här visar att det finns material utan farliga ämnen som också andra branscher skulle kunna använda sig av, säger Frida Ramström, inspektör vid Kemikalieinspektionen till TT via HD.

Det går att jämföra med att motsvarande siffra för barnleksaker visade att hela 15 procent av de testade produkterna innehöll kemikalier.

Kemikalieinspektionen undersökte framför allt sexleksaker i mjuk PVC-plast och batteridrivna produkter. Men de fann bara bara det miljöfarliga ämnet klorparaffiner i en mjuk dildo i PVC-plast. Försäljningen av produkten har nu stoppats och en anmälan om miljöbrott har gjorts.

– Vi trodde att vi skulle hitta en massa fel bland sexleksakerna också. Men de företagen verkar ha bra koll. Andra branscher skulle kunna använda sig av de här ämnena också och ställa krav på tillverkarna, säger Frida Ramström till TT via HD.

Nyheter24 har tidigare skrivit om jobbet som är perfekt för dig som vill prova bondage och hur snuskiga svenskarna var under 2016.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde leksaker ha samma krav som sexleksaker?