Barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson medverkade nyligen i SVT Barnkanalens ungdomsprogram Random Mix, där hon svarade på de unga tittarnas frågor om mens.
Barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson medverkade nyligen i SVT Barnkanalens ungdomsprogram Random Mix, där hon svarade på de unga tittarnas frågor om mens. - Foto: Faksimil SVT

Många har upplevt "spökmens" – men vad är det egentligen?

De flesta som har haft mens har varit med om det, men inte alla har hört talas om "spökmens". Nyheter24 har rådfrågat en expert om saken.


Det här med mens är ju typ världens äldsta och mest naturliga grej. Ändå är det fortfarande ett ämne fyllt av mystik, som till exempel det där märkliga fenomenet med synkad mens.

Finns det egentligen någon vetenskaplig förklaring bakom synkroniserad mens? Det kan du ta reda på här.

Många som har mens har nog också upplevt den trista grejen som bland andra bloggerskan och YouTubern Clara Henry beskriver som "spökmens".

Med andra ord, du kanske sitter på bussen en stund och har det bra. Men när du reser dig upp för att gå av bussen blir det plötsligt misstänkt varmt mellan benen.

Bildkälla

Du skulle kunna svära på att det har börjat rinna rejält. Du ser ett blodbad utan dess like framför dig, medan du stapplar mot närmaste toalett, redo att hantera katastrofen.

Och så kommer du till toaletten, förberedd på nerblodade kläder, men möts av:

Bildkälla

Just det. Ingenting. Knappt ens en generös flytning.

Det enda snippy har åstadkommit är ett förbluffande torrt papper i din hand.

Där har du den, spökmensen.

Självklart är det inget övernaturligt med spökmens, mer än möjligtvis det faktum att den "riktiga" mensen av någon anledning brukar dyka upp som ett brev på posten typ ganska exakt ett dygn eller två senare.

Bildkälla

Så vad är det här för himla lur som kroppen håller på med egentligen?

Nyheter24 tog ett snack med barnmorskan Therese Zetterqvist Eriksson, som jobbar för frågetjänsterna UMO.se och 1177.se. Hon har jobbat som barnmorska i snart 20 år och har stenkoll på mens, preventivmedel och könssjukdomar.

– Jag har inte hört begreppet spökmens tidigare, men rent personligen skulle jag gissa att det kan ha en psykologisk orsak. Att man någonstans vet att mensen är på gång och att man inte vill vara på fel ställe utan mensskydd, säger Therese Zetterqvist Eriksson till Nyheter24.

Hon menar att om man inte var beredd alls på att mensen skulle komma, så skulle man nog inte uppfatta känslan på det sättet. Men hon understryker också att det är hennes personliga gissning.

– Jag tror att det har att göra med att man någonstans vet att mensen ska komma. Det är nog inte riktigt samma sak för den som inte har koll alls på mensen, om man har oregelbunden mens eller helt enkelt struntar i att ha koll på när den ska komma.

Bildkälla

UMO.se kan du som har fler funderingar kring kroppen enkelt söka svar genom sajtens stora frågebank med tusentals frågor och svar från ungdomar runt om i landet.

Nyheter24 skrev nyligen om Hagagymnasiet i Norrköping, där elever har sett till så att skolan erbjuder gratis mensskydd till alla som menstruerar.

Här kan du också läsa om konstnären Timea som skapade ett enormt foster av sitt eget mensblod.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Relaterat
Har du upplevt spökmens?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

1 timme sedan
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.