Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är det bevisat – att sova under sju timmar kan skada din hälsa allvarligt

- 28/01/2017, 22:08
Att sova under sju timmar kan få riktigt otrevliga konsekvenser.
1 av 3

Att sova under sju timmar kan få riktigt otrevliga konsekvenser.

TT

De senaste åren har personers genomsnittliga sovtid minskat med två timmar.
2 av 3

De senaste åren har personers genomsnittliga sovtid minskat med två timmar.

TT

Något som påverkar kroppen enligt forskning.
3 av 3

Något som påverkar kroppen enligt forskning.

TT

Att lida av sömnbrist är det många som gör, men nu har forskare bevisat att det kan vara riktigt farligt att sova för lite.

Har du svårt att sova om nätterna? Ligger du kanske och kollar på din mobil lite för länge? Det borde du verkligen sluta med snabbast möjligt visar nu ny forskning, skriver Independent.

Idag på grund av vår ständiga uppkoppling, ljusföroreningar och att vi sitter framför lysande skärmar så har forskare konstaterat att den genomsnittliga sovtiden hos en normal människa minskat med runt två timmar.

Fler människor lider alltså av sömnbrist idag än förr. Men forskare vet inte riktigt vad konsekvenserna av denna nationella sömnbrist skulle kunna bli ännu.

Studien gjordes på elva identiska tvillingpar med olika sovmönster som fick lämna blodprover som sedan jämfördes. Anledningen till att studien gjordes på just identiska tvillingpar var för att det visat sig att runt 30 till 55 procent av vårt sovmönster är genetiskt. Resten är baserat på miljö.

Bildkälla

Resultatet visade att den av tvillingarna som sov mindre än den andra hade ett betydligt sämre och uttröttat immunförsvar.

Och det visade sig också att om personen led av allvarlig sömnbrist så stängdes immunförsvarets cirkulation av vira blodceller ner helt och hållet.

– Det vi kunde se var att immunsystemet fungerar bäst när det får tillräckligt mycket sömn. Sju eller fler timmar per natt är rekommenderat för att man ska vara hälsosam, säger studiens huvudförfattare Nathaniel Watson rapporterar Independent.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.