Söndag 20 Jun
Stockholm

Forskare: Så förändras din hjärna när du är gravid

Det händer inte bara saker i kroppen när en är gravid.
1 av 3
Det händer inte bara saker i kroppen när en är gravid. Foto: Pixabay/TT
Utan även hjärnan förändras.
2 av 3
Utan även hjärnan förändras. Foto: Pixabay
Något forskare tidigare inte vetat.
3 av 3
Något forskare tidigare inte vetat. Foto: TT

Det är inte bara kroppen som förändras när du blir gravid, utan din hjärna påverkas också.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En ny spansk studie har visat att det inte bara är kroppen som förändras och förbereder sig på att bli gravid, utan även hjärnan, skriver Sveriges Radio.

Forskarna undersökte gravida kvinnors hjärnor genom en magnetkamera och märkte då att deras hjärnor förändrades inför föräldraskapet redan innan barnet var fött, något som tidigare inte varit känt.

Forskarna undersökte även hjärnorna hos blivande pappor och icke-gravida kvinnor. Och det visade sig att de gravida kvinnornas hjärnor, till skillnad från de andra undersöktas, förändrads på ett väldigt specifikt område.

– Tidigare har vi trott att vi lärde oss att bli föräldrar. Men den här studien visar att det finns en biologisk förberedelse. Det är mycket spännande, säger Ulrika Ådén, barnläkare och professor vid Karolinska institutet till SR.

Det var nervtrådarna i den grå hjärnsubstansen, som hanterar vår förmåga att förstå andra människor, som minskade hos de gravida kvinnorna. Denna förmåga är självfallet mycket viktig och att den grå hjärnsubstansen minskade just där tydde på att kvinnornas hjärnor mognade, enligt studien.

– Tidigare studier har visat att både män och kvinnor kan lära sig att utveckla förståelse för andras behov efter att barnet väl är fött. Men den här studien visar att mammans hjärna utvecklas redan under graviditeten, säger Ulrika Ådén till Sveriges Radio.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att forskare kommit fram till att ha mycket sex kan leda till en lugnare graviditet och detaljen som enligt forskare kan avslöja barnets kön.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit gravid?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela