Experten: Därför blir du röd i ansiktet av att dricka vin

- 04/02/2017, 17:43
Många lider av rodnad när de dricker vin.
1 av 3

Många lider av rodnad när de dricker vin.

TT

Det finns histaminfrisättande ämnen i vin!
2 av 3

Det finns histaminfrisättande ämnen i vin!

TT

Rött vin är värre än vitt.
3 av 3

Rött vin är värre än vitt.

TT

Är du en av dem som sitter rödflammig på festen efter ett par glas vin? Vi har tagit reda på varför!

Efter ett par glas vin är det många som känner hur ansiktet börjar pulsera, och när man tittar sig i spegeln inser man att man är helt rödflammig i ansiktet. Det hjälper inte heller att öppna ett fönster eller försöker reda ut varför det blev så varmt helt plötsligt.

Nyheter24 har pratat om anledningen med Kai Knudsen, universitetslektor och överläkare på avdelningen för anestesiologi och intensivvård på Sahlgrenska sjukhuset, vilket innebär att hon är bra på frågor rörande alkohol.

– Den första anledningen är att det sker kärlvidgning när man dricker alkohol, man får också ökad blodcirkulation och det rodnar man av, säger Kai Knudsen.

Och varför detta händer oftare när man dricker vin? Ett ämne som heter histamin frisätts när man får en allergisk reaktion. I vin finns det ämnen som gör att histaminet lättare frisätts, vilket kan göra att man får en allergisk reaktion.

– Det finns ämnen som frisätter histamin, som man blir röd av helt enkelt, säger Kai Knudsen.

Vad kan man göra åt saken?

– Det naturliga svaret är att inte dricka alkohol, men annars kan man välja viner som inte är så histaminfrisättande, röda viner är oftaste värre än vita till exempel, säger Kai Knudsen.

Han är noga med att poängtera att allergimedicin, antihistamintabletter, inte är att rekommendera. Som vanligt så ska man försöka undvika att blanda medicin och alkohol.

Läs också om varför de som dricker mer än ett glas vin om dagen är hälsosammare.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Blir du lätt rödflammig av vin?