Forskare: Hundar dömer dig – utifrån hur du behandlar andra

- 13/02/2017, 07:42
Hundar vet mer om dig än du tror.
1 av 3

Hundar vet mer om dig än du tror.

Pixabay/TT Bild

De kan till och med döma dig.
2 av 3

De kan till och med döma dig.

Pixabay

Utifrån hur du är mot andra.
3 av 3

Utifrån hur du är mot andra.

Pixabay

Trodde du att du kunde vara ditt värsta jag inför din hund? Då får du nog tänkta om.

Forskare har upptäckt att hundar och apor har en uppfattning om moral, som påverkar hur de ser på dig som person, skriver Metro UK.

Det var efter att forskare vid Kyoto University kommit fram till att barn så små som ett år hade en uppfattning om moral samt rätt och fel. Detta fick forskaren James Anderson att undra om samma sak gällde även djur.

Han genomförde därför ett test på hundar och apor. Under testet fick hundarna iaktta en person som försökte öppna en burk, och en annan person som antingen erbjöd sig att hjälpa till, sade nej till att hjälpa till eller inte gjorde något alls.

Personen skulle sedan erbjuda hundarna godis. Och det var här Anderson märkte att hundarna föredrog personen som inte hjälpt till alls framför de som sagt nej till att hjälpa.

När Anderson sen gjorde samma test på apor fick han ett liknande resultat som hundarna. Aporna vägrade till och med ta emot godis från personen som sagt nej till att hjälpa.

Tidigare forskning vid samma universitet visar dessutom att hundar föredrar personer som ger mat till tiggare över dem som vägrade göra det, skriver Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att du säker uppfostrat din hund fel hela ditt liv och paret som lämnade sin hund att frysa ihjäl när de skulle på resa.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du vara hjälpsam?