Ta det lugnt med mjölken – det kan vara livsfarligt

- 15/02/2017, 07:43 -
1 av 2

TT Bild

2 av 2

TT Bild

Mycket mjölk kan göra att du lever kortare, det visar en ny studie. Är det dags att se över hur mycket du dricker?

Mjölk kan vara gott att dricka, till kaffe och te eller bara som det är. Men det verkar inte vara lika nyttigt som det smakar bra.

TT skriver via Aftonbladet om en ny undersökning där 106 000 mjölkdrickare, män och kvinnor, deltog. Den genomfördes på Uppsala universitet och Karolinska institutet och visade att de som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid.

Hur mycket mjölk kan du dricka då?

Ja, det går inte att säga exakt, men enligt studien var risken att dö för tidigt lägst bland kvinnor som inte drack mjölk alls. Bland kvinnor som drack tre eller fler glas mjölk om dagen var risken att dö tidigt tre gånger så hög.

Bland män som drack tre eller fler glas mjölk om dagen var risken att dö i förtid lite mer än 30 procent högre än bland män som inte drack mjölk ofta.

– Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till Upsala nya tidning.

En anledning till att mjölken verkar ha ett samband med för tidig död kan vara laktosen. Laktos bryts ner till galaktos i kroppen och det ämnet har i djurförsök visat sig kunna bidra till oxidativ stress, inflammation, tidigt åldrande och död, skriver TT via Aftonbladet.

Studien publicerades i American Journal of Epidemiology.

Det här behöver inte vara den enda anledningen att skippa mjölken. Djurrättsalliansen tycker att korna lider för att vi ska dricka mjölk vi inte ens behöver.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Dricker du mjölk från kor?