Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 tecken på att du är tillsammans med en manipulativ person

- 28/02/2017, 13:21
Det finns flera tecken att hålla utkik efter hos en partner.
1 av 3

Det finns flera tecken att hålla utkik efter hos en partner.

Pixabay

Bland annat om de är en manipulativ person.
2 av 3

Bland annat om de är en manipulativ person.

Pixabay

Här är nio tecken som avslöjar dem i så fall.
3 av 3

Här är nio tecken som avslöjar dem i så fall.

Pixabay

Bara du känner till de vanligaste egenskaperna hos en manipulativ person så blir det ganska enkelt att upptäcka dem.

Många har nog upplevt känslan av att bli manipulerad av någon. De kan få en att ifrågasätta ens eget omdöme och åsikter och i vissa fall totalförstöra ens självkänsla.

Och de personer som är duktiga på den här typen av manipulation kan göra det nästan utan att du märker det, vilket gör det extra viktigt att kunna se varningstecknena direkt.

Travis Bradberry är psykolog och expert på emotionell intelligens, och har listat nio tecken det är bra att hålla utkik efter om du precis träffat en ny person, skriver Huffington Post.

1. De underminerar din egen uppfattning om verkligheten

Manipulativa personer är ofta väldigt duktiga på att ljuga. De kan få dig att tro att saker de sagt inte hänt, att saker du gjort heller aldrig hänt och till och med att hela förlopp av händelser som du minns är falska. Och det är ett extremt bra sätt för personen att komma ur en knivig situation.

2. Deras ord och handlingar överrensstämmer inte

Manipulativa personer säger det du vill höra. De lovar saker du vill att de lovar, men när det väl kommer till kritan så låtsas de som att det du vill att de ska göra är helt galet, och inget de skulle gå med på. Det är också ett sätt för personen att underminera din tro på dig själv.

Bildkälla

3. De får dig att tro att allt är ditt fel

När du är med en manipulativ person så är allt du gör fel, och oavsett vad problemet är så är det också ditt fel. Oavsett om du berättar vad du känner, eller sitter och håller det inom dig, de kommer få dig att känna dig skyldig oavsett vad du gör.

4. De tar offerrollen

Inget, oavsett vad det rör sig om, är någonsin en manipulativ persons fel, enligt de själva. Om de gjort något fel så är det antagligen på grund av dig som det hände. Eller så är det du som överreagerar, eller så är det du som gjort dem arga från första början helt enkelt. De tar helt enkelt inte ansvar för något.

5. De är för mycket, för snart

Oavsett om det är en kärleksrelation, en kollega eller en ny kompis så verkar de hoppa över några steg. De delar med sig av för mycket, för snart och vill ha detsamma från dig. De verkar känsliga och sårbara, men det är egentligen ett sätt för dig att känna att du är "speciell" som får komma dem under skinnet.

Bildkälla

6. De är känslomässiga svarta hål

Personer som manipulerar andra gör inte bara andra personer medvetna om deras känslotillstånd, de får andra runt dem att känna det. Det gör ofta att andra känner sig ansvariga för personens känslor och välmående – och att det är deras ansvar att hjälpa dem.

7. De vill hjälpa till med saker – men får dig sedan att känna dig skyldig

Manipulativa personer ställer gärna upp, enligt dem själva. Men när de sedan är där för att hjälpa till så stönar och klagar de mest. Och om du skulle påtala för dem att de klagar så kommer de vända det mot dig och säga att du bara är paranoid. Varför? För att du ska känna dig skyldig dem en gentjänst.

8. De har det alltid värre

Manipulativa personer kommer, oavsett vad för problem du precis berättat för dem, ha det värre än dig. Deras problem är alltid både större och viktigare än dina. Så du borde bara vara tyst och lyssna.

Bildkälla

9. De trycker på dina svaga punkter med mening

Om du har dåligt självförtroende över din vikt så kommer manipulativa personer garanterat att påtala vad du äter. Om du är rädd för ett muntligt framträdande kommer manipulativa personer berätta hur dömande de i publiken är. De använder helt enkelt dina svagheter mot dig, för att få dig att må sämre och bli mer osäker.

Om du känner igen några av de här egenskaperna hos dig själv så borde du verkligen se över varför i hela friden du vill göra andra olyckliga.

Och om du känner igen de här egenskaperna hos någon i din närhet borde du kanske fundera över att avsluta den relationen, skriver Huffington Post.

Nyheter24 har tidigare skrivit om de här tre meningarna som du aldrig får säga till en partner och fem tecken som kan tyda på att du dejtar en psykopat.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Känner du igen de här tecknena?