Det är inte så lätt att inte känna att det är svårt att ens partner är vän med sitt ex.
1 av 3
Det är inte så lätt att inte känna att det är svårt att ens partner är vän med sitt ex. - Foto: Pixabay/Pixabay/Flickr
De flest har ju ett eller flera ex.
2 av 3
De flest har ju ett eller flera ex. - Foto: Pixabay
Och att ens partner är vän med sitt ex kan kännas rätt jobbigt.
3 av 3
Och att ens partner är vän med sitt ex kan kännas rätt jobbigt. - Foto: Pixabay

Försöker du vara vän med ditt ex? Det kan vara en dålig idé

Att sluta fred med sitt ex och umgås som vänner kanske inte är som en så bra idé trots allt.


För många kan det vara svårt att bara tänka tanken att ens partner faktiskt har en historia med någon annan än en själv, och än svårare blir det nog om partnern är vän med ovan nämnda ex.

Enligt en undersökning gjord i Danmark så tycker hela 34 procent att det är jobbigt att deras partner har kontakt med sitt ex, och åtta procent säger att just partners ex har varit en anledning till bråk de senaste året, skriver Metroxpress.

Enligt sexologen och författaren Sara Skaarup är det inte så märkligt att många känner att det är svårt att hantera att deras partner har kontakt med sitt ex.

– På ett plan är vi medvetna om att vår partner tidigare varit med en person som var "den rätta" just då, och att de har ett unikt band till den här personen. Detta kan kännas som ett hot att det funnits en tidigare intimitet som du inte känner till, därför kan vi ofta se partnerns ex som den ultimata rivalen, förklarar Skaarup.

Hon menar också att sociala medier gjort det mycket svårare för personer att komma bort från sin partners tidigare ex. Det kanske finns bilder kvar på deras Facebook, de kanske fortfarande kommenterar eller gillar deras bilder och kanske finns gamla kärleksförklaringar kvar på deras Facebook-vägg.

– Dörren stängs aldrig riktigt, och som ny partner vet man inte om kontakten fortsätter på sociala medier, säger Skaarup.

Därför tipsar hon även om att det som par kan vara bra att prata om riktlinjer rörande hur man känner runt den andra personens ex på sociala medier.

Enligt parterapeuten Martin Østergaard är det här ett vanligt problem han ser ofta, speciellt svårt säger han att kvinnor verkar ha. Då gäller det framför allt förhållanden där mannen har barn med en annan kvinna sedan tidigare.

Han menar att denna oro har sin grund i en rädsla hos kvinnan att mannen ska börja ångra att han inte längre är tillsammans med sitt ex.

– Det finns så klart många situationer som gör att en person inte kan vara "klar" med sitt ex, men i många fall leder det snarare till oro och paranoia hos den nya partnern, säger han.

Enligt Yougovs undesökning så är det 44 procent av kvinnorna som anser att det är jobbigt att deras partner är vänner med sitt ex, medan motsvarande siffra för män är 33 procent, skriver Metroxpress.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du vän med ditt ex?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.

FN: Israeliska styrkor deltar i bosättarvåld

Israeliska styrkor stödjer och deltar aktivt i attacker mot palestinier på ockuperade Västbanken, slår FN:s råd för mänskliga rättigheter fast. Det måste upphöra omedelbart, betonar de.

Dags att söka för tågluff i EU

Född mellan den 1 juli 2005 och 30 juni 2006? Då är det dags att söka någon av de 35 000 gratisbiljetter som EU delar ut i senaste omgången av Discover EU – systemet för att få unga européer att resa och träffas.

Patient började brinna i ansiktet under operation

Under en stämbandsoperation på Karolinska universitetssjukhuset i Solna började en patient att brinna, rapporterar SVT Nyheter. Operationen, som skedde under förra året, gjordes med laser.