Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Försöker du vara vän med ditt ex? Det kan vara en dålig idé

- 06/03/2017, 07:58 -
Det är inte så lätt att inte känna att det är svårt att ens partner är vän med sitt ex.
1 av 3

Det är inte så lätt att inte känna att det är svårt att ens partner är vän med sitt ex.

Pixabay/Pixabay/Flickr

De flest har ju ett eller flera ex.
2 av 3

De flest har ju ett eller flera ex.

Pixabay

Och att ens partner är vän med sitt ex kan kännas rätt jobbigt.
3 av 3

Och att ens partner är vän med sitt ex kan kännas rätt jobbigt.

Pixabay

Att sluta fred med sitt ex och umgås som vänner kanske inte är som en så bra idé trots allt.

För många kan det vara svårt att bara tänka tanken att ens partner faktiskt har en historia med någon annan än en själv, och än svårare blir det nog om partnern är vän med ovan nämnda ex.

Enligt en undersökning gjord i Danmark så tycker hela 34 procent att det är jobbigt att deras partner har kontakt med sitt ex, och åtta procent säger att just partners ex har varit en anledning till bråk de senaste året, skriver Metroxpress.

Enligt sexologen och författaren Sara Skaarup är det inte så märkligt att många känner att det är svårt att hantera att deras partner har kontakt med sitt ex.

– På ett plan är vi medvetna om att vår partner tidigare varit med en person som var "den rätta" just då, och att de har ett unikt band till den här personen. Detta kan kännas som ett hot att det funnits en tidigare intimitet som du inte känner till, därför kan vi ofta se partnerns ex som den ultimata rivalen, förklarar Skaarup.

Hon menar också att sociala medier gjort det mycket svårare för personer att komma bort från sin partners tidigare ex. Det kanske finns bilder kvar på deras Facebook, de kanske fortfarande kommenterar eller gillar deras bilder och kanske finns gamla kärleksförklaringar kvar på deras Facebook-vägg.

– Dörren stängs aldrig riktigt, och som ny partner vet man inte om kontakten fortsätter på sociala medier, säger Skaarup.

Därför tipsar hon även om att det som par kan vara bra att prata om riktlinjer rörande hur man känner runt den andra personens ex på sociala medier.

Enligt parterapeuten Martin Østergaard är det här ett vanligt problem han ser ofta, speciellt svårt säger han att kvinnor verkar ha. Då gäller det framför allt förhållanden där mannen har barn med en annan kvinna sedan tidigare.

Han menar att denna oro har sin grund i en rädsla hos kvinnan att mannen ska börja ångra att han inte längre är tillsammans med sitt ex.

– Det finns så klart många situationer som gör att en person inte kan vara "klar" med sitt ex, men i många fall leder det snarare till oro och paranoia hos den nya partnern, säger han.

Enligt Yougovs undesökning så är det 44 procent av kvinnorna som anser att det är jobbigt att deras partner är vänner med sitt ex, medan motsvarande siffra för män är 33 procent, skriver Metroxpress.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du vän med ditt ex?