Många småhundar drabbas av den smärtsamma sjukdomen syringomyeli.
1 av 6
Många småhundar drabbas av den smärtsamma sjukdomen syringomyeli. - Foto: TT BILD/Pixabay
Den omåttligt populära hundrasen cavalier king charles är en av de raser som drabbas i hög grad.
2 av 6
Den omåttligt populära hundrasen cavalier king charles är en av de raser som drabbas i hög grad. - Foto: TT BILD
Pomerians med sitt söta dockliknande utseende som har blivit framavlat av människan.
3 av 6
Pomerians med sitt söta dockliknande utseende som har blivit framavlat av människan. - Foto: Pixabay
Även fransk bulldog kan få syringomyeli.
4 av 6
Även fransk bulldog kan få syringomyeli. - Foto: TT BILD
Samt maltesers.
5 av 6
Samt maltesers. - Foto: Pixabay
Och yorkshireterriers.
6 av 6
Och yorkshireterriers. - Foto: TT BILD

Plågsam sjukdom drabbar små hundar – på grund av deras utseende

Småhundar är omåttligt populära. Men många av dem lider i tystnad av fruktansvärt plågsamma smärtor, på grund av en avelsdefekt.


Det valpiga dockliknande utseendet hos småhundar har avlats fram för att vara så framträdande som möjligt, vilket också har gjort småhundar oerhört populära bland hundägare.

Men bakom de stora bedjande ögonen hos den lilla hunden kan det dölja sig en riktigt plågsam sjukdom, nämligen syringomyeli.

Sjukdomen har visat sig vara mycket vanligare än man först trott, och då i synnerhet hos den mycket populära hundrasen cavalier king charles spaniel.

Cavalier king charles. Bildkälla: TT

Syringomyeli orsakas av en skalldefekt, occipital hypoplasi, vilket innebär att bakre delen av skallen är för liten för att ge plats åt lillhjärnan. Det gör att lillhjärnan i sin tur delvis tvingas ner i ryggraden.

Många hundar lider i tystnad. De symtom som de kan bära på är bland annat svaghet i bakbenen, försämrad kontroll av frambenen, skolios och kramper.

Men värst av allt är den starka smärtan och obehaget hos hunden.

Ett symptom att hålla utkik efter är om hunden "spökkliar" sig, vilket förut var känt som "cavalierklåda". Det innebär att hunden kliar sig trots att det inte verkar finnas anledning till att det kliar. Ofta kliar hunden inte heller mot huden, utan i luften.

Fransk bulldog, en ras som också drabbas av syringomyeli. Bildkälla: TT

Det beror på att hjärnan tolkar informationen fel, på grund av skadan som syringomyelin orsakar. Hunden kan alltså inte lindra obehagskänslorna på egen hand, vilket gör hunden väldigt frustrerad.

I allvarliga fall kan delar av ryggmärgen påverkas så att hunden förvrider sin nacke och inte kan sova eller äta om inte huvudet hålls högt. Sjukdomen kan också göra hunden förlamad.

Defekten är så vanlig att man i en studie utförd av Sveriges Lantbruksuniversitet (2011) uppskattade att så många som 95 procent av alla cavalierer har occipital hypoplasi, och att drygt hälften av de drabbade får syringomyeli som följd.

Yorkshireterriers, andra populära småhundar som kan drabbas av syringomyeli. Bildkälla: TT

Tack vare omfattande studier genom magnetröntgen har forskare lyckats kartlägga defekter hos olika hundraser som drabbas av syringomyeli. Det gäller främst hundraser med rund huvudform och korta nosar.

– På sikt sätt kan då veterinärer snabbt upptäcka symtom hos hundar som lider av den här smärtsamma deformationen, säger Clare Rusbridge som är researcher på University of Surrey till DVM360 Magazine.

Syringomyeli har också konstaterats hos andra hundraser, som bland andra pomeranian, fransk bulldogg, malteser och yorkshireterrier.

För vissa hundar är smärtan svårt invalidiserande, medan andra hundar kan leva ett drägligt liv genom operation och medicinering.

I dagsläget finns inget botemedel mot syringomyeli, utan all behandling som ges går bara ut på att minska hundens lidande.


Nyheter24 har tidigare skrivit om de allvarliga problem som forskare varnar för när det kommer till hundraser med platta ansikten, såsom mopsar.

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, har skrivit en debattartikel om problemet med avel för utseendets skull, som går före djurets hälsa.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om syringomyeli tidigare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.