7 vanliga anledningar till att din mens är oregelbunden

- 26/03/2017, 22:10 -

Att mensen kommer plötsligt är sällan kul – och det finns flera anledningar till att den kan göra det. Oftast är det helt ofarligt.

När mensen plötsligt kommer för tidigt eller för sent är det lätt att bli orolig – men oftast är det helt i onödan. Här är sju anledningar till varför mensen är oregelbunden.

1. Du har nyss fått din mens

Om du nyss har fått mens för första gången är det faktiskt inte särskilt ovanligt att den är kommer lite "när den vill" istället för samma tid varje månad.

För de flesta brukar detta rätta till sig efter ett tag, så att menscykeln är mellan 21-35 dagar, enligt UMO.

2. Stress

Bildkälla

Stress
kan göra att mensen blir några veckor sen eller hoppar över en eller två månader.

Det handlar om både psykisk och fysisk stress och kan orsakas av att från dålig sömn till att du känner dig pressad i skolan eller på jobbet.

Om mensen är borta en längre tid kan det vara bra att kolla upp vad det beror på. Det kan nämligen vara ett sätt för kroppen att säga att något är fel, och som beror på stress, till exemel att man tränar hårt, bantar, ätstörningar eller sjukdomar, skriver UMO.

3. Könssjukdomar

Ibland kan oregelbunden mens vara att man får en mellanblödning. Detta kan vara ett symtom på en könssjukdom, som klamydia, eller en annan infektion i underlivet.

4. Efter graviditet och amning

Det är inte helt ovanligt att man får oregelbunden mens efter en graviditet. Hur lång tid det tar innan man får tillbaka sin regelbundna mens beror på amning och hormoner.

Ju tidigare man slutar amma, testo snabbare kommer mensen tillbaka. Att man inte har fått tillbaka mensen betyder inte man inte kan bli gravid – man kan bli gravid redan på första ägglossningen efter en förlossning, skriver Svenska Dagbladet.

5. Myom

En anledning till att man har oregelbunden mens kan också vara att man har myom – muskelknutor som sitter på eller utanför livmodern. Det är ofarligt och drabbar en tredjedel av alla kvinnor över 30 år.

Symtomen för myom är, förutom oregelbunden mens, även att du blöder mycket och länge när du har mens. Mensvärk, och tyngdkänsla i underlivet, ont vid samlag, ryggont, en känsla av kissnödighet och förstoppning är vanliga symptom. Om du har svårt att bli gravid kan det också vara tecken på myom.

Om du har något eller flera av symtomen bör du uppsöka läkare. Myom kan behandlas antingen med operation eller läkemedel, enligt Vårdguiden.

6. Preventivmedel

Bildkälla

Oregelbunden mens kan också orsakas av preventivmedel. En del preventivmedel gör att man inte får mens alls eller väldigt sällan, ibland kan det också göra att du får mens då och då i perioder.

Med minipiller och hormonspiral kan man exempelvis inte styra sin mens, utan får oregelbunden mens eller ingen mens alls. Med p-spruta får man ingen mens alls. Vill du få koll på din mens kan det med andra ord vara bra att se över ditt preventivmedel.

7. Det kan vara en mellanblödning

Bildkälla

En anledning till att din mens kan tyckas oregelbunden skulle också kunna vara att du har en mellanblödning.

Att blöda före och efter mensen är vanligt och ofarligt, även när du har ägglossning. En anledning till mellanblödningar kan även i detta fall vara ditt preventivmedel, men även akut-p-piller eller så kallat "dagen efter-piller."

Mellanblödningar kan också vara symtom på en könssjukdom eller en infektion i underlivet, så det kan vara bra att gå och kolla sig.

Då ska du söka hjälp

Och har du haft problem med oregelbunden mens en längre tid eller mellanblödningar, samt blöder under eller efter vaginala samlag, bör du uppsöka en vårdcentral eller gynmottagning.

Läs även om 5 saker tjejer aldrig borde göra när de har mens och varför man borde onanera när man har mens.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

    Har du haft problem med oregelbunden mens?