Luktar ditt kiss konstigt? Det kan bero på flera saker...
Luktar ditt kiss konstigt? Det kan bero på flera saker... - Foto: Stella Pictures och Heiko Junge/NTB/TT

7 anledningar till att ditt kiss luktar konstigt

Det finns många olika anledningar till att ditt kiss kan lukta lite konstigt, och det kan både vara helt naturligt och så pass allvarligt att du bör ta kontakt med vården. Nyheter24 listar 7 anledningar till varför ditt kiss inte luktar som det brukar.


Ditt kiss kan berätta en hel del om hur du mår, från vad du åt till middag till om du har en allvarlig sjukdom. 

Här är några av de vanligaste anledningarna till att ditt kiss kan lukta lite konstigt, skriver Huffington Post.

1. Du är uttorkad

Om du inte dricker tillräckligt med vatten kommer ditt kiss att få en ganska stark doft av ammoniak. 

Utan tillräckligt med vatten så blir urinen mer koncentrerad och får en starka doft. Drick bara mer vatten så kommer allt bli som vanligt.

Bildkälla: Pixabay

2. Du har urinvägsinfektion eller en infektion i urinblåsan

En urinvägsinfektion eller en annan infektion i urinblåsan kan få ditt kiss att inte lukta så starkt, men det kan lukta äckligt. Så om du märker det är det bra att uppsöka läkare.

3. Du har druckit mycket kaffe

Det är inte bara i ditt huvud som ditt kiss luktar kaffe efter att du druckit flera koppar på en dag, det luktar faktiskt så på riktigt. 

Den exakta orsaken till kaffedoften är okänd, men enligt en expert så beror det antagligen på att en beståndsdel i kaffet innehåller doften, även efter att det brutits ner i kroppen.

Bildkälla: Pixabay

4. Du har ätit lök eller vitlök

Precis som med kaffet verkar det som att en beståndsdel i lök och vitlök behåller doften hela vägen genom kroppen så när allt kommer ut i andra änden så luktar det fortfarande. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur länge doften verkar stanna kvar i din mun.

5. Du har ätit sparris

Det är inte alla som får en speciell lukt på sitt kiss efter att ha ätit sparris, men för de som får det så är det verkligen distinkt. 

Experter tror det beror på att vissa personer har en speciell sorts enzymer som bryter ner sparrisen på ett visst sätt, som även skapar den starka doften.

Bildkälla: Pixabay

6. Du har diabetes

För hundra år sedan kunde en läkare smaka på en persons urin för att se om de hade diabetes, eftersom den smakade sött. 

Som tur är för alla läkare så är det inte längre så man avgör om någon har sjukdomen, men personer som har odiagnosticerad eller dåligt skött diabetes kan märka att deras urin luktar sött.

7. Din tarm "läcker in" i din urinblåsa

En fistel är en onaturlig koppling mellan två delar av kroppen. Tillståndet kan uppstå på grund av sjukdom eller en skada. Det gör att din urin kan börja lukta rätt otrevligt, och du kan även se avföringspartiklar i urinen. 

Tillståndet är vanligare hos personer med mag- och tarmsjukdomar så som Chrons.

Så om du märker att din urin luktar lite märkligt och du inte ätit något speciellt och druckit tillräckligt med vatten kan det vara en bra idé att göra en extra koll med en läkare för att vara säker på att allt är som det ska, skriver Huffington Post.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Luktar ditt kiss konstigt?
Tack för din röst!