Det här säger dina naglar om din hälsa – kan vara dold sjukdom

- 14/04/2017, 09:29 -
Hur dina naglar ser ut kan säga en del om din hälsa.
1 av 3

Hur dina naglar ser ut kan säga en del om din hälsa.

Pixabay/TT

Det kan till exempel vara tecken på anemi, det vill säga blodbrist.
2 av 3

Det kan till exempel vara tecken på anemi, det vill säga blodbrist.

TT

Om du målar dina naglar kan det vara en bra idé att hålla koll på de efteråt.
3 av 3

Om du målar dina naglar kan det vara en bra idé att hålla koll på de efteråt.

Pixabay

Bleka, vita, missfärgade eller till och med svullna naglar? Det är bra att ha koll på sina naglar – det kan nämligen vara tecken på dold sjukdom.

Det finns flera sätt som kroppen signalerar att något är lite tokigt. Exempelvis kan både ens urin och avföring avslöja hur kroppen egentligen mår.

Men vad du kanske inte visste är att även ens naglar kan göra detta.

Bildkälla

Och nej, det är inget påhitt. Enligt Attn brukar en del läkare faktiskt kolla patienternas naglar.

Här är vad dina naglar kan avslöja om din hälsa.

1. Bleka naglar

Om dina naglar är mer bleka än rosa kan det vara ett tecken på anemi, det vill säga blodbrist.

När man har blodbrist har man ett lågt antal röda blodkroppar, vilket också kännetecknas av vita naglar, enligt doktor Joshua Cox.

2. Räfflade naglar


Bildkälla: Wikimedia

Om dina naglar har små kratrar eller räfflor kan vara en indikation på att du har psoriasis. Psoriasis är en hudsjukdom som ger röda fläckar, fjällande och ibland kliande hud, enligt Vårdguiden och National Psoriasis Foundation.

Men det kan också kännetecknas av att det bara drabbar naglarna – och då är det just genom räfflor eller små kratrar som det känns igen på.

3. Gropar i naglarna

Precis som med räfflade naglar så kan gropar i naglarna bero på psoriasis. Närmare bestämt nagelpsoriasis. Var dock uppmärksam på detta då det kan vara en indikation på att något inte står rätt till i kroppen i övrigt.

4. Trumpinnefingrar


Bild: Wikimedia commons

Lika märkligt som ordet "trumpinnefingrar" låter, lika märkligt snabbt kan det drabba dig.

På bara några veckor kan nämligen fingrarna se ut så här och vara ett tecken på flera allvarliga medicinska tillstånd - som lung- och hjärtsjukdomar.

Trumpinnefingrarna utvecklas i fem steg. Bland annat mjuknar nageln gradvis och fingrarna blir större och ser inflammerad ut. Det kan vara ett tecken på att man exempelvis har hjärtfel.

5. Vita fläckar

Det är kanske inte så konstigt att ha vita fläckar på sina naglar – det är lätt hänt om man exempelvis råkar skada sig på en spik eller råkat slå hammaren i tummen. Och vi har troligtvis alla varit där.

Dessa fläckarna försvinner med tiden. Men om man har vita fläckar på naglar som varken bleks bort eller har orsakas av våld kan det vara tecken på en svampinfektion, enligt doktorn Joseph Mercola.

6. Missfärgade naglar

Vi har tidigare pratat om att naglar kan vara alldeles för bleka eller ha vita fläckar. Men om dina naglar börjar anta en mörkare färg kan även detta vara ett tecken på något allvarligt. Så allvarligt att du måste söka vård direkt.

Vi pratar givetvis inte om när naglarna får en mörk, lila färg efter att ha skadat fingrarna – även om det också borde hållas under uppsikt. Men läkaren Jessica Krant menar att det är något särskilt en ska vara vaksam på.

– Om du ser något fel eller ovanligt, som en mörkbrun fläck på dina nagelband som också har en brun strimma upp över hela nagelplattan, sa Krant till Huffington Post.

Detta kan nämligen vara en allvarlig form av hudcancer.

Läs även: Du har antagligen tvättat håret på fel sätt – så här ska du göra.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du koll på dina naglar?