10 tecken på att du bara tänker på dig själv

- 23/04/2017, 18:17 -
Det finns flera tecken på att du kan vara narcissist.
1 av 3

Det finns flera tecken på att du kan vara narcissist.

Confessions of a Shopaholic/TT

Bland annat att du är väldigt självcentrerad.
2 av 3

Bland annat att du är väldigt självcentrerad.

TT

Och har ett beroende.
3 av 3

Och har ett beroende.

Confessions of a Shopaholic

Är det så att du bara tänker på dig själv eller till och med är narcissist?

Att vara narcissist är ofta något som förknippas med något negativt. Men sanningen är att spektrumet för narcissism är brett – och det kan ha med allt från att vara "lite självupptagen" till att ha en narcissistisk personlighetsstörning att göra.

Bara i USA har 6 procent av befolkningen en narcissistisk personlighetsstörning – men det är säkert fler som faller inom narcissistspektrat.

Magasinet Health har tillsammans med terapeuter sammanställt tio vanliga tecken på narcissism. Om du känner igen dig i flera tecken kan det vara en bra idé att söka hjälp. Under ytan kan det nämligen bero på en stor skam som du kanske inte ens kände till, skriver Health.

1. Du gillar att vara i rampljuset


Bildkälla

En narcissistisk person gillar att styra samtalet och centrera sig själv, genom att lyfta sin egna framgångar och sig själva.

2. Du ger oönskade råd

Visst, du försöker vara hjälpsam. Men ofta ber människor inte ens om din hjälp. Detta beror på att du vill ta varje tillfälle i akt att demonstrera din kunskap.

3. Du verkligen hatar att stå i kö

Bildkälla

Och inte bara det. Du hatar verkligen när någon inte svarar på ditt meddelande direkt. Du känner nämligen, kanske långt inne, att du förtjänar specialbehandling.

– Oavsett vad en narcissists behov är, måste de mötas direkt, förklarar äktenskaps- och familjeterapeuten Karyl McBride för Health.

Hon menar att omedvetet som medvetet förväntar sig narcissister att världen kretsar runt dem.

4. Du är överambitiös

Att vara ambitiös och driven så att du arbetar hårt för att nå ditt mål är egentligen inte konstigt. Men en narcissist tror att de är menade att göra stordåd. De tror nämligen att de av naturen är väldigt speciella och tillhör eliten.

– De fantiserar om hur mycket makt de kommer ha, hur mycket vackrare och hur mycket rikare de kommer bli, förklarar McBride.

5. Du är charmig

Vem vill inte vara charmig, egentligen? Det som skiljer narcissisten från andra är att de vet exakt hur de ska få andra att känna sig viktiga och de går antagligen ganska fort i sina förhållanden.

Men allt de öser över sin partner vill de också ha tillbaka. Så fort du kritiserar en narcissist kan du nämligen förflyttas från piedestalen till papperskorgen.

6. Du är tävlingsinriktad

I narcissistens världsbild finns det bara vinnare och förlorare, och narcissisten har ett starkt behov av att vinna i princip överallt. Oavsett om det är på tennisbanan eller på kontoret.

– De måste göra till sig för att kunna vara överlägsen någon annan, förklarar psykoterapeuten Joseph Brugo för Health.

Eftersom de måste vinna har de väldigt svårt att ge en annan cred och glädjas åt andra personers framgångar.

7. Du tar åt dig mycket

Många tolkar säkert narcissister som person med bra självförtroende och som ger blanka fan i vad andra tycker. Men det är långt ifrån sanningen.

De bryr sig otroligt mycket om att behålla en idealiserad bild av sig själva, och har otroligt svårt för kritik och att någon inte håller med dem. Detta oavsett hur liten eller stor kritiken än är.

– Det känns som ett stort övergrepp, en personlig attack, förklarar Brugo.

– Om de känner sig tillrättavisade eller övergivna kommer de inte över det, tillägger McBride.

8. Du har aldrig fel

Hur ofta erkänner du att du har fel, egentligen? Och hur ofta ber du om ursäkt för dina misstag?

Eller vänder du allt mot den andra personen i stil med: "Det är för att du har behandlat mig...", "det är för att du gjorde..." eller "det är för att du sa..."

Narcissister vägrar att ta ansvar för sina egna misstag och sitt dåliga beteende, och brukar lägga över allt på den andra personen. Narcissister älskar som sagt att vinna, och de skulle aldrig se sig själv som förlorare ens i en situation orsakad av sig själva.

9. Du utnyttjar andra

Det kanske inte alls är med mening, men ändå hamnar du i en situation där du utnyttjar andra.

Det hela beror på att saknaden av empati, förklarar McBride.

– Narcissister förväntar sig att andra ska kretsa runt deras behov, men vägrar att göra detsamma för någon annan, förklarar McBride.

De har med andra ord inga problem att manipulera någon för att få som de vill.

10. Du har ett beroende

Bildkälla

När personer är berusade eller höga känner de sig ofta oberörbara, skottsäkra och liksom på toppen av världen.

Egentligen är det exakt samma känsla som även narcissister söker.

– När jag äntligen gjorde den här kopplingen föll bitarna på plats, förklarar Brugo och fortsätter:

– Den beroende narcissisten fortsätter använda samma drog igen och igen för att uppnå den där otroliga toppen-av-världen-känslan. När drogen försvinner känner de ofta skam. Och när skammen känns outhärdlig vänder de sig till drogen igen.

Beroendet behöver inte handla om just droger, utan kan vara plastikkirurgi, shopping, alkohol, i princip vad som helst, skriver Health.

Att känna igen sig i några av tecknen är kanske inte särskilt konstigt. Men kom ihåg att du kan söka hjälp hos en terapeut om du känner igen dig i flera. Narcissism kan leda till ensamhet och depression, enligt Metroxpress.

Om du är intresserad av empati kan du kolla in den här debatten om att Stockholmare har mer empati med djur än vad personer som bor på landet har.

Läs även 11 tecken på att du dejtar en psykopat eller testa om du till och med är tillsammans med en.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Bryr du dig bara om dig själv?