Intolerant mot gluten? Nu kan du få veta varför

- 14/04/2017, 22:50 -

Många svenskar lider av glutenintolerans, men frågorna kring sjukdomen är många. Nu kan en ny studie visa varför celiaki drabbar människor.

Diarré, trötthet och illamående. Ja, glutenintolerans, eller celiaki som det heter, är en riktig plåga. Det kan dessutom vara svårt att veta ifall du faktiskt är drabbad, och den genomsnittliga tiden för att få en diagnos är hela tio år. Enligt Svenska celiakiförbundet ska 1-2 procent av svenska folket bära på sjukdomen.

Vad som faktiskt orsakar glutenintolerans, förutom ärftlighet, har tidigare varit okänt. Men nu kan ny forskning visa att boven funnits i våra kroppar hela tiden.

Är du snorig eller febrig har du troligtvis åkt på en vanlig förkylning, som orsakas av rhinoviruset. Reovirus, däremot, är något kroppen ofta tampas med utan att du märker av det själv. Detta virus är vanligtvis harmlöst, och till skillnad från rhinoviruset visar det alltså inga symptom.

Enligt en ny studie, publicerad i forskningsmagasinet Science, finns en koppling mellan glutenintolerans och reovirus. Kroppens immunförsvar är byggt för att hela tiden rensa ut farliga bakterier, något som normalt sett även fungerar bra för människor som bär den genetiska avvikelse som kommer med celiaki.

Skulle du dock ha en reovirus-infektion, samtidigt som du äter gluten, kan immunförsvaret bli förvirrat. Istället för att attackera reoviruset, bildar kroppen celler som attackerar gluten.

Forskarvärlden höjer nu på ögonbrynen åt studien, och celiaki-experten Peter Green vid Columbia University (som inte varit involverad i forskningen) har gett positiv respons.

"När vi känner till mekanismerna bakom, kan vi börja fundera kring möjlig behandling", säger han enligt Popular Science.

Den nya forskningen innebär alltså inte att glutenintoleranta plötsligt kan börja njuta av pizza igen, men däremot ser framtiden för kommande generationer lite ljusare ut.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du glutenintolerant?