Djurförsök är hårt reglerade – men fortfarande tillåtet.
1 av 4
Djurförsök är hårt reglerade – men fortfarande tillåtet. - Foto: TT Bild / TT Bild
Djurförsök får användas i forskning.
2 av 4
Djurförsök får användas i forskning. - Foto: TT Bild
Men inte för att ta fram kosmetiska produkter.
3 av 4
Men inte för att ta fram kosmetiska produkter. - Foto: TT Bild
Vill du undvika att köra djurtestade produkter kan du använda appen "Djurvänligt" som Djurens rätt tagit fram.
4 av 4
Vill du undvika att köra djurtestade produkter kan du använda appen "Djurvänligt" som Djurens rätt tagit fram. - Foto: Djurens rätt

Det här måste du veta om djurförsök i Sverige

Djurförsök är tillåtet i Sverige, men vad får djur utsättas för egentligen? Jo, de här hårda reglerna gäller.


Idag, 24 april, är försöksdjurens dag. Sverige har hårda djurskyddslagar, men trots det tillåts djurförsök. Det här är vad som gäller.

Det här är djurförsök

Sajten Djurförsök har listat vad som räknas som djurförsök i Sverige. Det är när djur används i vetenskaplig forskning, för sjukdomsdiagnos, för att utveckla och ta fram läkemedel eller kemiska produkter och vid liknande ändamål.

Det räknas också som djurförsök om djur används i undervisning för att avlivas, utsättas för ingrepp, injektioner eller blodavtappning eller på annat sätt riskerar att lida.

Djur som används

Enligt Wikipedia är de vanligaste djur att göra djurförsök på möss, råttor, fiskar och hönsfåglar. Andra arter som förekommer är kaniner, marsvin, hamstrar, hundar, katter, får, kor och apor.

djurforsokBildkälla: TT Bild

Bara tillåtet om det är nödvändigt

Djurförsök är bara tillåtet om det verkligen är nödvändigt. Om det går att få ett likvärdigt forskningsresultat utan att utföra test på djur ska det inte ske, skriver Djurförsök.

Olagligt i kosmetiskt syfte

I Sverige, och EU, är det olagligt att testa smink och andra kosmetiska produkter på djur.

Inte heller hygienprodukter får testas på djur. Därför behöver du inte oroa dig för att vanliga saker som tvål, schampo eller tandkräm har djurtestats.

djurförsök sverigeBildkälla: TT Bild

Smink

Trots att smink inte får testas på djur kan det innehålla djurtestade produkter. Ingredienserna kan ha testats innan det blev olagligt– eller testats i ett annat syfte, skriver Djurförsök.

App

Den som vill undvika att köpa grejer som är djurtestade kan använda sig av appen Djurvänligt. Djurens rätt har tagit fram appen som bland annat har listor över vilka produkter och märker som säljer produkter som inte är djurtestade.

djurrättBildkälla: TT Bild

Nyheter24 har tidigare skrivit om Jessica som avslöjade djurplågerinu har hon åtalats.

/
/
Köper du produkter som djurtestats?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ministrar går i kippavandring mot antisemitism

KI: Låt klimatpolitiken vara - stötta drabbade

Ändra inte i klimatpolitiken bara för att den får ekonomiska effekter för exempelvis bilåkare eller företag. Låt klimatpolitiken sköta minskade utsläpp, och använd i stället finanspolitiken för att stötta dem som drabbas hårdast. Det är innebörden av Konjunkturinstitutets (KI:s) rapport om fördelningseffekter av klimatpolitiken.

Kvinna på SUP dödad av haj

Ett amerikanskt par på smekmånad på Bahamas attackerades under en paddeltur på SUP-bräda av en haj. Kvinnan skadades så allvarligt att hon avled, skriver BBC.

Landshypotek sänker boräntor – igen

Landshypotek Bank sänker sina bundna boräntor med 0,25-0,40 procentenheter, skriver banken i ett pressmeddelande. Den rörliga boräntan, med tre månaders bindningstid lämnas oförändrad.

Expert om försvarsavtalet: Vi går "all in"

En ny era i svensk försvarspolitik är ett faktum. Det nya samarbetsavtalet som ger USA tillgång till 17 svenska militärbaser skickar avskräckande signaler, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan.

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

1 timme sedan
Forskare varnar för akut smältande istäcken som hotar att höja havsnivån samt massdöd av tropiska korallrev. Flera klimat- och ekossystem riskerar att kollapsa när den globala uppvärmningen ökar i dagens takt.