Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Därför tror killar att de vet allt

- 03/05/2017, 18:46
Många killar förklara saker baserat på känsla.
1 av 3

Många killar förklara saker baserat på känsla.

TT

Något som brukar kallas för att "killgissa".
2 av 3

Något som brukar kallas för att "killgissa".

TT

Nu tror sig forskare veta vad det kan bero på.
3 av 3

Nu tror sig forskare veta vad det kan bero på.

TT

Vissa killar tenderar att verka som de vet allt, trots att de inte kan belägga det mer än med magkänsla. Nu har forskare en förklaring.

Många av oss har nog träffat de där killarna som verkar som de vet allt, trots att de bara går på magkänsla snarare än ordentlig eftertanke. Fenomenet har döpts till "killgissningar", och kan vara riktigt frustrerande – både för de som gör det, och de som utsätts för det.

Nu har ett forskarteam från Kalifornien kommit på en tänkbar förklaring till varför "killgissningar" finns. De tror det kan vara sammankopplat med det manliga könshormonet testosteron, skriver Aftonbladet.

Forskarna undersökte 243 män som delades upp i två olika grupper. Den ena gruppen fick en dos testosteron, medan den andra gruppen fick en placebodos.

Männen gjorde sedan två olika test. Ett enkelt mattetest och ett test med "kluringar". Kluringarna bestod av frågor som man först kanske tror att man vet svaret på direkt, men egentligen måste tänka till lite extra för att klara.

Bildkälla

Det visade sig att de män som fått en dos testosteron presterade sämre på de båda testen, var snabbare att svara fel och tog längre tid på sig att komma fram till de rätta svaren än de som inte fått testosteron.

De som fått testosteronet svarade i snitt fel på 20 procent fler frågor än kontrollgruppen. En av forskarna som genomförde studien förklarar resultatet såhär:

– Vi såg att testosteron-gruppen var mycket mer ivriga att ge snabba svar på kuggfrågor, där ens första gissning oftast är fel. Vi tror att testosteronet antingen hämmar processen att fundera igenom din insats, eller så ökar det känslan av att 'jag har definitivt rätt'".

Resultatet kommer senare att publiceras i Psychological Science, skriver Aftonbladet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om mamman och dottern som bytte namn för att bryta mansnormen. Se mer i klippet under.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
Stör du dig på killgissningar?