Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så vet du om du luktar svett – utan att lukta dig i armhålan

- 03/05/2017, 22:07 -
Brukar du ha svårt att veta om du luktar svett?
1 av 3

Brukar du ha svårt att veta om du luktar svett?

Pixabay/TT

Även om du försöker känner du dig inte säker på hur mycket du luktar.
2 av 3

Även om du försöker känner du dig inte säker på hur mycket du luktar.

TT

Då borde du ta till det här knepet.
3 av 3

Då borde du ta till det här knepet.

Pixabay

Brukar du ha svårt att veta om det är du som luktar svett eller om det är dina medmänniskor som luktar. Så här kan du ta reda på det.

Kan det hända att du misstänker att du luktar svett, men har svårt att vara säker. Luktar du dig i armhålan, men blir inte klokare av det. Då kan det här knepet vara smart att ta till, skriver Mirror.

För det kan faktiskt vara så att det är svårt att känna sin egen kroppsdoft, även om man stoppar näsan i armhålan, det menar Patrick Allan som Lifehacker pratat med.

– Receptorerna i din näsa, som vanligtvis reagerar på din egen kroppsdoft, blir mer eller mindre bedövade när de blivit bombade med samma doft hela dagen. De stänger helt enkelt ner för att du inte ska bli galen, förklara han.

Men som tur är finns det ett knep att ta till när du blivit "luktdöv".

Bildkälla: TT

Kaffe är nämligen en stark, enkomponentsdoft som ger dina receptorer en välförtjänt paus efter att de känt samma doft hela dagen – din egen alltså. Det är också av den anledningen som många parfymavdelningar har kaffebönor i skålar.

– Man kan lukta på en parfym, sedan lukta på kaffe, sedan lukta på en annan. Kaffe är också enkelt att få tag på för de flesta människor. Det finns på nästan alla arbetsplatser, så det är enkelt att ta lite att lukta på och sedan lukta på sig själv, säger Allan till Lifehacker.

Så nästa gång du känner att du har svårt att avgöra vem det är som inte luktar rosor kan det vara en idé att ta en liten dykning i kaffeburken.

En person som tar det här med svettning till enny nivå är programledaren Brita Zackari. Se när hon dricker sitt eget svett i spelaren under.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du lukta dig i armhålan?