Måndag 19 Apr
Stockholm

Det här avslöjar din profilbild – om hur du är som person

En hel del går att läsa ut av din personlighet, bara baserat på din profilbild i sociala medier.
1 av 8
En hel del går att läsa ut av din personlighet, bara baserat på din profilbild i sociala medier. Foto: Pixabay
Snubbe med solglasögon, vid en turistig hot spot. Ganska vanlig profilbild.
2 av 8
Snubbe med solglasögon, vid en turistig hot spot. Ganska vanlig profilbild. Foto: Pixabay
Och snubbe med fisk. All people on Tinder can relate.
3 av 8
Och snubbe med fisk. All people on Tinder can relate. Foto: Pixabay
Vissa personer väljer att inte ha någon bild på sig själva alls, utan istället något "konstnärligt" som typ en tigerunge inklippt tillsammans med ens barnbarn i en mystisk solnedgång.
4 av 8
Vissa personer väljer att inte ha någon bild på sig själva alls, utan istället något "konstnärligt" som typ en tigerunge inklippt tillsammans med ens barnbarn i en mystisk solnedgång. Foto: Pixabay
Många lägger timmar på att få till den rätta, svåra looken.
5 av 8
Många lägger timmar på att få till den rätta, svåra looken. Foto: Pixabay
Vissa väljer att inte visa själva ansiktet, men ändå visa upp sig på ett lekfullt sätt.
6 av 8
Vissa väljer att inte visa själva ansiktet, men ändå visa upp sig på ett lekfullt sätt. Foto: Pixabay
Tio år gamla pinsamma festbilder med dålig skärpa. We've all been there or seen those.
7 av 8
Tio år gamla pinsamma festbilder med dålig skärpa. We've all been there or seen those. Foto: Pixabay
Sköna snubbar gör roliga grejer i grupp. Också en classic profilbild, men kanske mer på typ Tinder.
8 av 8
Sköna snubbar gör roliga grejer i grupp. Också en classic profilbild, men kanske mer på typ Tinder. Foto: Pixabay

Hur mycket tid och eftertanke lägger du egentligen på ditt val av profilbild i sociala medier? Och vad säger den om dig som person?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många av oss lägger en hel del tid och eftertanke kring våra profilbilder i sociala medier. Andra verkar kunna slänga upp en random flera år gammal bild och inte bry sig nämnvärt.

Så, vad säger egentligen de här olika valen av profilbild om dig som person? En grupp forskare vid University of Pennsylvania i USA verkar ha kommit något väldigt intressant på spåren.

Först genomfördes en mjukvaruanalys på över 66 000 profilbilder på Twitter, sedan fick 434 personer svara på en psykologisk enkät.

Resultatet publicerades sedan med titeln "Analyzing Personality through Social Media Profile Picture Choice". Så vad var det egentligen för slutsats forskarna kunde dra av resultatet?

Jo, det visade sig att de allra flesta personerna i studien kunde kategoriseras in enligt fem olika personlighetstyper, skriver The Telegraph.

Vilken stämmer bäst in på dig?

1. Öppen för nya erfarenheter

Bildkälla: Pixabay

Den här kategorin av personer tar sig gärna an nya spännande äventyr och är inte heller rädda för att posera "lite crazy" på sin profilbild eller göra knäppa grejer.

Det här är också den typen av personer som ofta har ett objekt med på sin profilbild, i form av en gitarr eller en snowboard. Personerna i den här gruppen är ofta de som tar bäst foton rent tekniskt.

De har ofta solglasögon på sina bilder och det är inte ovanligt att ansiktet tar upp en stor del av bilden.

Även om de här personerna kan framstå lite skrytiga och coola i sina bilder, så är det – kanske lite motsägelsefullt – samma personer som ofta tar ganska färglösa selfies där de ser svåra eller arga ut.

2. Neurotisk

Bildkälla: Pixabay

Neurotiska människor har svårt att hålla tillbaka sina negativa känslor.

Därför har personer i den här kategorin ofta bilder på något helt annat än sig själva som profilbild. En byggnad, växt, en bil eller kanske ett husdjur.

De lite mer bjussiga neurotiska personerna kanske är modiga nog att faktiskt ha en selfie som profilbild. Men då ser de ofta ganska neutrala och likgiltiga ut.

Enligt studieresultatet väljer den här typen av person hellre att se totalt uppgiven ut på sin bild, än att anpassa sig efter den ytligt lyckliga normen i vanliga profilbilder.

3. Plikttrogen

Bildkälla: Pixabay

Det här är kategorin där skötsamma, självdisciplinerade ordningsälskare passar in.

Deras profilbilder utstrålar ofta perfektion och optimism. Inte ett hårstrå ligger snett på huvudet. Unga personer i den här kategorin har en tendens att se äldre ut än vad de faktiskt är, genom att klä sig propert och stilrent på sina profilbilder.

4. Lättsam och älskvärd

Bildkälla: Pixabay

Här har vi alla happy-go-lucky-personer, som ofta syns med ett brett och härligt leende på sin profilbild.

Deras bilder är ofta färgsprakande och estetiskt tilltalande, men lågupplösta och ofta ur fokus. Men strunt samma, de här personerna har helt enkelt inte tid att hänga framför kameran en hel dag för att få den perfekta bilden. De är för upptagna med att ha roligt och njuta av livet.

5. Extrovert

Bildkälla: Pixabay

Sista kategorin, de extroverta personerna. Riktiga show-offs som älskar att synas och stå i centrum. Deras bilder är färgglada, men har tyvärr ofta också riktigt crappy kvalitet.

De kan också ta till knep som att posera tillsammans med yngre personer eller använda sig av filter för att själva se yngre ut än vad de faktiskt är. De lägger alltså ändå ner lite mer effort på känslan (inte att förväxlas med bra kvalitet) än de mer avslappnade personerna i kategori fyra.

Ska du på en spännande dejt i helgen? Då kan det vara smart att läsa på listan över de här tio sakerna som ditt kroppsspråk avslöjar om dig.

Hon bytte profilbild – men tänkte nog inte på vad andra såg:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Känner du någon som passar in i listan?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela