Brukar du skylla ditt dåliga beteende på fyllan? Då borde du sluta med det.
1 av 3
Brukar du skylla ditt dåliga beteende på fyllan? Då borde du sluta med det. - Foto: The Hangover/TT
Din personlighet förändras faktiskt inte alls så mycket.
2 av 3
Din personlighet förändras faktiskt inte alls så mycket. - Foto: The Hangover
Enligt forskning blir du däremot gladare.
3 av 3
Enligt forskning blir du däremot gladare. - Foto: TT

Forskare: Alkohol förändrar inte alls din personlighet

Efter du läst det här får du nog ta och skylla ditt beteende på något helt annat.


Du kanske känner igen dig i orden "vad fan hände igår egentligen?" eller "varför gjorde jag sådär?" som du, eller någon av dina vänner, har yttrat efter en fylla.

Och om så, borde ni verkligen sluta med det.

En ny studie från universitet i Missouri, USA, visar nämligen att vår personlighet ändras inte alls så mycket av alkohol som man tidigare har trott, skriver Illustrerad Vetenskap.

I studien undersöktes 156 personer både före och efter de har druckit alkohol.

Innan de fick alkohol skulle deltagarna beskriva hur de uppfattade sin personlighet när de var nyktra och när de var alkoholpåverkade.

De flesta deltagarna berättade att deras personlighet förändrades negativt när de drack alkohol. De beskrev deras upplevelse som att det blev svårare att umgås, de hade svårt att motstå "nya upplevelser". De hade även uppfattningen att de fick större samvetsfrihet.

Deltagarna fick senare alkohol med 0,9 promille och skulle utföra några aktiviteter. Samtidigt observerades dem av forskare i ett annat rum.

Det var då forskarna upptäckte att deltagarnas egna uppfattning om hur de påverkades av alkohol inte stämde alls. Snarare tvärtom: De var mer utåtriktade och glada.

– Vi var överraskade att det fanns en så stor skillnad mellan deltagarnas uppfattning och observatörernas, säger Rachel Winograd, en av studiens forskare, till Psychological Science.

Winograd vill dock inte utesluta att deltagarna hade negativa upplevelser som inte kunde ses rent fysiskt, och som med andra ord inte kunde uppfattas av observatörerna.

Forskarteamet håller nu på att vidga studien, enligt Illustrerad vetenskap.

Se även: Rebeccas fylletatuering får alla att skratta: "Du är kass"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du alkohol?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.