Tisdag 30 Nov
Stockholm

Glöm mjölken – men det här livsmedlet ger starkare ben

Vill du ha starka ben?
1 av 3
Vill du ha starka ben?. Foto: TT
Då bör du genast sluta dricka mjölk.
2 av 3
Då bör du genast sluta dricka mjölk. Foto: TT
Och äta mer indisk mat istället.
3 av 3
Och äta mer indisk mat istället. Foto: TT

Har du också fått höra att mjölk ska var bra för skelettet? Men faktum är att det inte stämmer helt. Istället ska du äta det här livsmedlet.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att dricka mjölk ska stärka skelettet är nog något som de flesta fått höra sedan dagis, men faktum är att det inte verkar stämma. Istället är det en krydda som ger det bästa resultatet för att stärka benen, skriver Aftonbladet.

En pilotstudie gjordes vid universitetet i Genua på 57 friska män och kvinnor i 70-årsåldern. Deras benmassa mättes innan studien påbörjades, och kontrollerades sedan igen sex månader senare.

Deltagarna fick under den tiden välja om de ville äta kosttillskott innehållande gurkmeja tillsammans med sojalecitin, som gör så att de aktiva substanserna i gurkmejan inte bryts ner i magen, eller om de ville genomgå en standardbehandling mot benskörhet.

När resultatet sedan kom tillbaka visade det sig att de personer som ätit gurkmeja ökat sin benmassa med sju procent, till skillnad från den andra gruppen som stärkt den med fyra.

Det är fortfarande inte helt klarlagt varför man drabbas av benskörhet, men en teori är att antalet celler som tar bort gammal materia blir fler än de som bygger ny. Forskarna tror att gurkmeja kan förhindra att den här obalansen inträffar, skriver Aftonbladet.

Så käka mer indiskt om du vill ha starkare ben helt enkelt!

Och för guds skull – drick inte 5 liter mjölk VARJE dag som Robert och Annika: "Det är groteskt"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Dricker du mjölk?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela