Det här p-pillret förändrar allt.
1 av 4
Det här p-pillret förändrar allt. - Foto: Shutterstock/Exeltis
P-pillret äts i upp till 120 dagar.
2 av 4
P-pillret äts i upp till 120 dagar. - Foto: Exeltis
Pillret kommer minska mensen.
3 av 4
Pillret kommer minska mensen. - Foto: Shutterstock
Och fortfarande skydda dig mot oönskad graviditet.
4 av 4
Och fortfarande skydda dig mot oönskad graviditet. - Foto: Shutterstock

Nya p-pillret förändrar allt – nu kan du slippa mensen helt

Alltid drömt om ett preventivmedel som tar bort mensen? Det här p-pillret gör att du inte måste ha mens – eftersom det är en myt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det har tidigare uppmärksammats att det inte alls är onaturligt att skippa mensen när man har p-piller. Det är snarare något som borde rekommenderas.

Och det finns faktiskt ett p-piller som är anpassat för att inte ha uppehåll för mens. P-pillret heter Diza och har funnits på marknaden i ett år.

Sedan 1950-talet har det sagts att utebliven mens skulle vara ohälsosamt.

Eva Strand, som är nordisk produktchef vid läkemedelsföretaget Exeltis som tillverkar Diza, menar att det är en myt.

– Det är lite missvisande, framför allt idag när kvinnor mer och mer är för att allt ska vara naturligt. Det naturliga, om vi tittar tillbaka historiskt, är faktiskt att föda många barn och inte leva så länge som vi gör idag. Men så ser det inte ut längre. Vi lever tills vi är nästan hundra och många kvinnor föder ett-två barn eller inga barn alls. Så det blir många menscykler för kvinnorna idag, säger Strand till Nyheter24.

Sockerpiller är onödiga

Tiderna förändras, och tur är väl det. Nästan 70 år senare har Läkemedelsverket förändrat sina riktlinjer om hur p-piller ska användas. 

Det är inte längre rekommenderat att äta sockerpillren som tillkommer med p-piller i sju dagar. Snarare ska ett uppehåll från p-piller inte göras förrän man får en spontan genomblödning, som inte ens drabbar alla. 

Positivt att inte ha mens

Det är snarare positivt än negativt att inte ha mens

– Idag kommer puberteten tidigare, menopaus senare och kvinnor föder färre barn. Detta leder till att kvinnor blöder i större utsträckning och oftare än för cirka hundra år sedan. Det är ur medicinsk synpunkt en nackdel och innebär en risk för järnbrist och anemi (blodbrist, reds. anm), berättar Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi, för Nyheter24.

Bildkälla: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Nytt revolutionerande p-piller

För ett år sedan lanserades p-pillret Diza. Det är det första godkända p-pillret i Norden för långcykelbehandling. Det innebär att kvinnor tar sina piller i upp till 120 dagar skyddas ifrån graviditet, och dessutom minskar blödningarna. Vissa kvinnor blir helt fria från blödning och mår bättre av att inte ha en menscykel.

Det kombinerade p-pillret saknar sockerpiller, [highlight: vilket innebär att man inte lämnar rum för mensen. Istället äter man p-pillret fram tills en genomblödning kommer, och då tar uppehåll i fyra dagar. Under de dagarna finnas det ingen ökad risk för graviditet.

Påverkar inte fertiliteten

Enligt Gamzell Danielsson påverkar inte Diza ens förmåga att bli gravid.

– Nej fertiliteten återkommer omedelbart. Det är därför det är så viktigt att äta piller enligt rekommendationen och inte glömma piller, säger hon.

Så gör du

När man börjar äta Diza ska man äta hela första kartan utan att göra något uppehåll, även om mensen skulle komma. Annars finns det en risk att skyddet mot graviditet inte är lika högt.

Pillret kan ätas i 120 dagar och varje förpackning har fem kartor – alltså för 24 dagar.

Det som skiljer pillret ifrån minipiller (som också saknar sockerpiller) är att det innehåller en låg dos östrogen och har en glömske-marginal på 24 timmar. Med minipiller får man inte missa att vid samma tidpunkt varje dag ta ett p-piller – då finns det en ökad risk för att bli gravid.

Om man råkar missa en tablett av Diza (under den flexibla fasen) är det däremot ingen fara. Då kan man passa på att göra sitt uppehåll i upp till fyra dagar, inräknat de dagar man har glömt.

Det går bra att äta Diza mer än 120 dagar, men det måste rekommenderas av en gynekolog.

– Då börjar man bara på en ny 120 dagars-period, säger Gemzell Danielsson.

Läs även: 7 vanliga anledningar till att din mens är oregelbunden

/
Använder du p-piller?
Tack för din röst!