Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 anledningar till att du inte är över ditt ex

Har du svårt att släppa ditt ex?

Har du svårt att släppa ditt ex?

Shutterstock

Ibland känns det inte som det kommer sluta göra ont.

Ibland känns det inte som det kommer sluta göra ont.

Pixabay

Här är sex anledningar till varför du kan känna så, enligt en expert.

Här är sex anledningar till varför du kan känna så, enligt en expert.

Pixabay

Nyheter | 18/06/2017 10:42

Hugger det till i bröstet när du tänker på ditt ex, trots att det var ett tag sedan det tog slut? Här är några anledningar till varför.

Att komma över sitt ex är aldrig en rolig process, oavsett om det var ett kort och stormigt förhållande eller ett långt och stabilt – det kommer fortfarande göra lika ont att få sitt hjärta krossat. 

Ibland känns det som det aldrig kommer gå när det fortfarande river i bröstet, trots att det var flera månader sedan ni kysstes för sista gången.

Det finns så klart ingen klar förklaring till varför det fortfarande gör så ont. Men relationsexperten Patrick Wanis har tagit fram några förklaringar som kanske kan lindra smärtan något i alla fall, skriver Independent

1. Associationer

Om du förknippar din favoritmat, musik, restaurang med positiva minnen av ditt ex kan du känna ånger och sorg när du utsätts för de här sakerna. 

2. Känslomässig tomhet

Efter att det tagit slut kan man känna sig väldigt förvirrad och knappt veta vad man känner eller vill. Då kan det vara en tröst att återvända till någon trygg vars vanor och beteenden man känner till – även om det kanske inte var så bra egentligen. 

3. Euforiska minnen

Det här är vetenskapens sätt att säga att du kommer ihåg hur det var när ni "svävade på rosa moln". Allt som var dåligt är lite mindre roligt att komma ihåg, helt enkelt. 

Ibland kan det vara svårt att släppa taget. Bildkälla: Pixabay

4. Dålig självkänsla

Hur mycket du tycker om dig själv och betydelsefull du känner dig kan påverka dina känslor för ditt ex. Om du exempelvis tror att ingen annan vill ha dig så kanske det känns lockande att gå tillbaka till ditt ex. 

5. Stress eller närhetsbehov

Efter ett uppbrott känner många stress och vet inte riktigt hur de ska känna sig trygga igen. Då kan det vara lätt att längta tillbaka till ditt ex armar enbart för att det är trevligt att ha någon som håller om en. 

6. Du trodde du var "den rätte" och "gjorde dig hel"

Det här är inte en så hälsosam inställning. Om du tror att bara en annan person kan få dig att känna dig komplett tar du ifrån dig själv din egen förmåga att påverka ditt liv genom val utanför din relation. 

Patrick Wanis har även designat ett test som kan visa vilka anledningar som ligger bakom att du inte kommer över ditt ex. Testet hittar du här

Bildkälla: Pixabay

Nyheter24 har tidigare skrivit om sex saker du känner igen om du är ihop med någon äldre. Kolla in dem i spelaren under. 

Har du kommit över ditt ex?