Visste du att man kan vara allergisk mot sperma?
Visste du att man kan vara allergisk mot sperma? - Foto: Pexels

Spermaallergi är en grej – här är symtomen att ha koll på

Visste du att man kan vara överkänslig mot sperma – och att vissa personer bär på antikroppar mot sperma som kan bidra till infertilitet? Stefan Arver, överläkare och chef för centrum för andrologi och sexualmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset, berättar allt om vad som kallas spermaallergi.


Har du någon gång reagerat fysiskt på sperma? Då kan du vara allergisk mot sperma.

Om du under eller efter sex har blivit röd och svullen, fått brännande smärta, har svårt att få barn eller känner dig febrig efter att du har kommit kan det vara ett tecken på en sådan överkänslighet.

Spermaallergi kan bidra till infertilitet

Enligt Stefan Arver, överläkare och chef för centrum för andrologi och sexualmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset, bär en del personer på antikroppar som påverkar spermiernas rörelseförmåga – något som kan orsakas infertilitet.

– Det är ovanligt att kvinnor har det. Män kan också ha det. Det är ovanligt men förekommer. Antikropparna hindrar spermierna att simma genom livmodershalskanalen, berättar Arver för Nyheter24.

Symtom på spermaallergi

Spermaallergi kan kännas igen på följande symtom: hud och/eller slemhinnor som sperman har kommit i kontakt med kan göra så att man blir röd, svullen och får en brännande smärta.

I vissa fall kan det till och med ge nässelutslag, svullnad och andningssvårigheter.

Sperman är inte boven i dramat

Enligt Arver finns det dock inga vetenskapliga belägg för en sådan spermaallergi som liknar andra allergiska reaktioner.

– Däremot innehåller sperma många ämnen och mikroorganismer som kan skapa irritation, förklarar Arver.

Sperma består av en mängd olika proteiner, aminosyror, mineraler och fruktos. En sur vätska som enligt Arver i teorin kan ge irritationer hos kvinnor som redan har känsliga slemhinnor.

Mat kan ge allergiska reaktioner via sperman

Att mat kan påverka spermans färg och smak är något de flesta känner till.   

– Det kan finnas något i sädesvätskan som partnern kan reagera på, förklarar Arver och fortsätter:

– Sädesvätska kan innehålla komponenter som ger allergiska reaktioner. Om man äter curry kommer sädesvätskan lukta curry. Då kan man i teorin tänka sig att det finns ämnen som man kan överreagera på.

Även män kan vara allergiska mot sperma

Ja faktiskt, till och med mot sin egen – något en del män märker genom att näsan rinner direkt efter orgasm. De känner sig febriga, extremt trötta, får värk i kroppen och svidande ögon. Ja, det liknar helt enkelt influensa och drabbar en efter varje orgasm.

Något som sedan 2002 kallas Post orgasmic illnes syndrome (POIS).

Hur hanterar man spermaallergi?

1. Den spermaproducerande partnern bör byta matvanor.

2. Hen ska även kolla så att den inte har en underlivsinfektion. Alltså, testa sig för könssjukdomar men även andra bakterier som kan skapa besvär.

3. Använd kondom.

Med andra ord behöver du inte byta partner i onödan. Håll ut, och kolla om ni kan lösa det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!