1 av 3
2 av 3
3 av 3

Läkare räddade 2-åriga Edens hjärna efter fruktansvärd olycka

Eden, 2 år gammal, hjärta stannade i två timmar. Nu är hon helt återställd.


Forskare kommer hela tiden på nya behandlingar som botar och läker sjukdomar och skador som vi inte ens skulle kunna drömma om för 100 år sedan. Och det räddar liv.

Läkare har nu lyckats återställa delar av hjärnan på en liten flicka som skadats på grund av en drunkningsolycka. Detta är, vad de vet, första gången någonsin, skriver Newsweek. 

2016 lyckades då tvååriga Eden ta sig förbi babygrinden och ramlade ner i familjens pool. Där låg hon i vattnet i 15 minuter innan hon hittades av sina föräldrar. I över två timmar slog inte hennes hjärta av egen kraft. 

Eden innan olyckan. Bildkälla: Youtube

Det var inte bara hjärtat som hade slutat slå.

I en månad låg lilla Eden på intensiven med allvarliga hjärnskador. Hon kunde inte röra sig eller prata. 

Men till slut hände något fantastiskt.

Forskare på LSU Health New Orleans School of Medicine och the University of North Dakota School of Medicine bestämde sig för att påbörja två olika syrgasbehandlingar.

Efter 40 sessioner, ungefär 100 dagar efter olyckan, av den nya typen av syrgasbehandling visade hjärnscannern att hjärnan nästan var helt återställd. Men redan tidigare märkte mamman till Eden att hon var nästan normal igen. 

– Eden kunde gå och hennes tal kom tillbaka. Hennes kognitiva förmågor hade förbättrats och även motoriken var nästan tillbaka till vad de var innan olyckan, säger hon till Newsweek.

Läkare tror att den nya kombinationen av syrgasbehandlingar och det faktum att lilla Edens hjärna fortfarande utvecklas var nyckeln till att behandlingen fick så bra resultat. 

Nu får vi hoppas att kunskapen sprids över världen så att fler liv kan räddas!

Se också videon om drogen LSD'S inverkan på hjärnan

Läs också om varför du inte ska torka dina kläder inomhus

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige ta efter?
Tack för din röst!