Amanda lider av telefonfobi.
1 av 4
Amanda lider av telefonfobi. - Foto: Privat/Pixbay
Amanda.
2 av 4
Amanda. - Foto: Privat
Det är inte många som pratar om det eftersom risken finns att bli kallad löjlig.
3 av 4
Det är inte många som pratar om det eftersom risken finns att bli kallad löjlig. - Foto: Pixbay
4 av 4

Amanda lider av telefonfobi: "Jag börjar skaka och gråta"

Amanda är en av många svenskar som lider av telefonfobi, men de flesta vill inte pratar om problemet av rädsla för att bli kallade löjlig.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Alla har nog känt den där klumpen i magen när en ska ringa ett viktigt samtal, kanske till din läkare, chef eller en myndighet. Och alla har nog varit med om att staka sig när man ringt pizzerian, för att sedan slå handen för pannan efteråt. 

För de flesta är det bara ett pinsamt samtal som man glömt bort nästa dag, men för många svenskar kan det vara något helt annat. 19-åriga Amanda Jönsson från Jönköping, som lider av telefonfobi, är en av dem.

För några år sedan kunde hon svara på de flesta samtal, så länge det var ett nummer hon kände igen, men sedan förändrades något. 

Amanda Jönsson är en av många som lider av telefonfobi. Bildkälla: Privat

– Egentligen har jag alltid känt obehag inför att prata i telefon, klumpen i magen har funnits där länge. Men för ett par år sedan så blev det värre, jag började skylla på att jag inte kunde svara för att jag var i duschen eller på toaletten men egentligen satt jag och höll telefonen i handen och skakade av ångest, berättar hon för Nyheter24.

Amanda tror inte att det var någon speciell händelsen som triggade igång hennes telefonfobi, utan tror det är en konsekvens av den sociala ångest hon också lider av. 

– För mig snurrar tankar som till exempel "hur låter jag för hen?", "låter det här dumt?". Varningssignalerna i kroppen sätts igång, helt utan anledning och för något som egentligen inte är farligt.

Att höra telefonen ringa kan vara mångas värsta mardröm. Bildkälla: Pixabay

Amanda klarar idag av att prata med sin mamma och sin sambo i telefon, om hon har en bra dag kan hon även prata med andra släktingar. Men hon förklarar att desto "viktigare" ett samtal är, desto svårare blir det att ringa. 

– Det värsta är att förklara varför jag ringer, jag vet aldrig vad jag ska säga och blir alltid så konstigt. Då börjar jag svettas, skaka och undvika. Många gånger blir det så mycket panik att jag börjar gråta. Jag har säkert missat många viktiga samtal av den anledningen. 

Att se den här skärmen kan innebära stark ångest för personer som lider av telefonfobi. Bildkälla: Privat

Den senaste gången Amanda ringde ett "viktigt" samtal var för några månader sedan. Under åren har hon kommit på några metoder som fungerar för henne när hon väl tvingas ringa till någon.

– Ett knep jag har om jag måste ringa är att skriva ner allt jag ska säga. För då glömmer jag inget, plus att jag kan läsa från pappret. Man kan också fråga om det går att ta det skriftligt istället, många gånger går det. 

Bildkälla: TT

Enligt Beng E Westling, specialist inom klinisk psykologi handlar det om att personer som lider av social ångest i många fall överskattar hur sannolikt och även katastrofalt det skulle vara att säga något som låter "fel". 

– Patienten göra allt för att göra ett bra intryck och blir därför rädd  för att göra bort sig eller skämma ut sig. 

När Bengt E Westling behandlar en person som lider av telefonfobi brukar han försöka få patienten att tänka runt just hur sannolikt det är att personen på andra sidan luren tycker att patienten är exempelvis korkad. 

– Jag brukar också själv låtsas att jag kommer av mig eller staka mig när jag pratar med dem. Sedan frågar jag tre minuter senare: "märkte du vad som hände för några minuter sedan?" och då brukar svaret bli nej. Då märker de att man inte tänker så mycket på hur andra personer pratar som de tror. 

Bildkälla: Pixabay

Hans tips till personer med telefonfobi är att de ska våga ringa ett samtal och inte försöka göra allt perfekt, utan snarare medvetet göra något "fel" i början – för att se att det går bra ändå och att personen de pratar med antagligen inte kommer reagera som de tror. 

Amanda själv tror att hon en dag kommer bli fri från sin telefonfobi, men hon erkänner att det också känns svårt. 

– Den enda sättet jag kan tänka mig fungerar är att öva, tyvärr krävs det mycket energi för att öva och jag har helt ärligt inte vågat ta tag i det, avslutar hon. 

Känner du igen dig själv eller någon du känner? I spelaren under kan du se nio saker som personer som älskar någon som har ångest borde veta. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Lider du av telefonfobi?
Tack för din röst!
stats