Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny rapport: Hälften av alla schäfrar avlivas – kan inte gå

- 29/07/2017, 09:22
I Storbritannien så avlivas det just nu många schäfrar.
1 av 3

I Storbritannien så avlivas det just nu många schäfrar.

Pixabay

Detta efter att de avlats så pass hårt att de inte kan gå.
2 av 3

Detta efter att de avlats så pass hårt att de inte kan gå.

Pixabay

Som tur är så har vi inte samma problem i Sverige.
3 av 3

Som tur är så har vi inte samma problem i Sverige.

Pixabay

Nu kommer en ny rapport från Storbritannien om att nästan hälften av alla schäfrar tvingas avlivas. För att de inte kan gå.

Trender är inte alltid trevliga, oskuldsfulla och ofarliga. En del trender påverkar människor, miljön eller djur negativt. 

Schäfrar i Storbritannien avlas så pass hårt att de blir sjuka. Den nya trenden med att ha schäfrar som har kortare bakben går så pass långt att en ny rapport visar att hälften av alla schäfrar avlivas i Storbritannien för att de inte kan gå, skriver The Telegraph. 

Rapporten består av information och statistik som tagits från 430 veterinärkliniker runt om i Storbritannien. Den presenterade av Royal Veterinary College.

– Det är något med att personer tänker att krökta ryggar är bra, ju mer desto bättre, säger Dan O'Neill, en av de som står bakom studien, till Telegraph.

Anledningen till att schäfrarna har blivit så pass sjuka är alltså att personer vill att hundarna ska ha ett specifikt utseende. Att schäfern ska ha krökt rygg och kortare bakben gör den sjuk. 

Bildkälla: Pixabay

Som tur är så händer det här inte alls till samma grad i Sverige. Nyheter24 ringde till Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben. 

– I Sverige har vi hälsoprogram som ska se till att sjukdomar relaterade till olika raser ska hållas nere. Vi ser också till att det inte blir inavel eller liknande som kan orsaka problem. 

Han berättar att skillnaderna mellan Storbritannien och Sverige är stora, och att schäfern faktiskt har minskat i populäritet i Sverige de senaste åren.

Inga liknande rapporter finns alltså i Sverige. Och det är väl tur!

Se också videon på schäfern som lämnas ensam och ersätts med annan hund

Se om vi kan gissa vad du har för hund med några enkla frågor

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.