Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Låt aldrig din hund slicka dig i ansiktet igen

Många tycker om att ge sina fyrbenta bästisar pussar.
1 av 3

Många tycker om att ge sina fyrbenta bästisar pussar.

Pixabay (montage)

Men det kan faktiskt vara rätt farligt.
2 av 3

Men det kan faktiskt vara rätt farligt.

TT

För din lilla bebis bär faktiskt på en hel del otrevligheter i munnen.
3 av 3

För din lilla bebis bär faktiskt på en hel del otrevligheter i munnen.

Pixabay

Nyheter | 30/07/2017 21:00

Det finns en hel del otäcka saker som kan hända om du låter din hund slicka dig i munnen och ansiktet.

Älskar du att få mysiga hundpussar av din fyrbenta bästis? Då kommer här riktigt dåliga nyheter – det kan nämligen vara farligt för dig. 

Det är sajten Doggies Care som pratat med hundexperten Marty Becker och bakteriologer John Oxford om vad som faktiskt finns i din hunds mun, och det är inte så värst trevliga saker. 

– Du behöver bara lukta och titta så förstår du att hundars munnar inte är rena. Hundar kan tar sig en vända i soptunnan. Du vet, vi ger varandra en puss på kinden när vi ses, de inspekterar varandras bakdelar, säger Becker till sajten. 

Bildkälla: TT

John Oxford är inte heller snäll med ordvalen när han beskriver vad som finns i en hunds mun. 

– Det handlar inte bara om det som finns i hundars saliv. Hundar spenderar stora delar av sin tid i smutsiga hörn eller med nosen strax ovanför hundspillning så deras munnar är fulla med bakterier och virus av alla olika slag, säger han. 

Han listade även några av de potentiella sjukdomar som du kan få från din pälskompis, och den är rätt lång. 

Hundar bär bakterien Capno­cyto­phaga canimorsus i sina munnar, något som kan orsaka blodförgiftning, som kan ge olika sorters bestående men. Bland annat blev en man blind efter att ha blivit biten av sin hund.

Näst på listan kan du få svampinfektionen ringorm där de människor som drabbas oftast får det från sina husdjur. 

Bildkälla: TT

Sist men inte minst kan du drabbas av gula stafolykocker som kan orsaka infektioner i de flesta av kroppens vävnader. Det kan också orsaka varig hud, matförgiftning och infektion i hjärtklaffarna. 

Värt att notera är också att det är betydligt större risk för ett spädbarn eller ett barn att drabbas av sjukdomarna än en vuxen människa, skriver Doggies Care.

Trots att deras munnar kanske inte är de renaste i världen så är ändå hundar människans bästa vän. I klippet under kan du se hur hjältepolisen räddar en kvinna och en hund från en brinnande lägenhet. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Låter du din hund ge dig