Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grattis världen! Idag tog jordens resurser slut

Nyheter | 02/08/2017 16:26

Under onsdagen inföll Earth overshoot day. Den tidpunkt på året då jorden förbrukat alla de resurser som ska hålla i ett helt år.

Idag, 2 augusti, "firar" vi Earth overshoot day, eller Den ekologiska skuldens dag. Och vad är då det? Jo – dagen på året då vi förbrukat alla de resurser som egentligen ska räcka i ett helt år.

Det hela handlar alltså om att jordbor redan nu använt fler naturresurser än vi kommer klara av att återskapa nästa år. Och det slutar inte där. Årets Overshoot day är den tidigaste i världshistorien. Människorna förbrukar med andra ord fler resurser än någonsin.

"Det här innebär att vi på sju månader släppt ut mer kol än haven och skogarna kan absorbera på ett år. Vi har fångat mer fisk, fällt fler träd, skördat mer, och konsumerat mer vatten än jorden kunde producera under samma period", säger WWF, som fastställt datumet, i ett presslåtande.

WWF Sweden Youth på FacebookÄven WWF Sveriges ungdomsförbund beklagar sig över dagens "högtid". Bildkälla: Facebook.

Sett till den mängd naturresurser vi under året förbrukat skulle jorden behöva vara 1,7 gånger så stor för att matcha vår ökande konsumtion samt befolkningsmängd.

Det var den brittiska tankesmedjan New Economics Foundation som instiftade Earth overshoot på 70-talet, som nu organiseras av Global Footprint Network, och så här har utvecklingen enligt Wikipedia sett ut.

  • 1986: 31 december
  • 1987: 19 december
  • 1990: 7 december
  • 1995: 21 november
  • 2000: 1 november
  • 2005: 20 oktober
  • 2010: 21 augusti
  • 2015: 13 augusti

Med andra ord har dagen bara infallit tidigare och tidigare. 

– Overshoot Day är en påminnelse om att jobbet långtifrån är gjort. Vi konsumerar planetens resurser mycket snabbare än den hinner leverera. Framför allt släpper vi ut för mycket koldioxid från fossila bränslen. Det är en ekvation som definitivt inte går ihop. Politiker, företag och finansaktörer i alla länder måste agera avsevärt snabbare och kraftfullare om vi ska vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med bland annat WWF lanserar nu Global Footprint Network kampanjen #movethedate, som ett sätt att minska jordbornas fotavtryck.

"Om alla privatpersoner och samhällsaktörer hjälps åt och flyttar fram Overshoot Day 4–5 dagar per år, vilket är fullt möjligt, kan vi nå målet att leva på EN planet till 2050.", går det att läsa i pressmeddelandet.

Se mer: 17 bilder som visar varför Trump borde skriva under klimatavtalet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Bryr du dig om klimatet?