Jordens resurser har tagit slut för i år! Det är inte så roligt.
1 av 3
Jordens resurser har tagit slut för i år! Det är inte så roligt. - Foto: Unsplash/TT
Det hela handlar alltså om att jordbor redan nu använt fler naturresurser än vi kommer klara av att återskapa nästa år.
2 av 3
Det hela handlar alltså om att jordbor redan nu använt fler naturresurser än vi kommer klara av att återskapa nästa år. - Foto: TT
Årets Overshoot day är den tidigaste i världshistorien. Människorna förbrukar med andra ord fler resurser än någonsin.
3 av 3
Årets Overshoot day är den tidigaste i världshistorien. Människorna förbrukar med andra ord fler resurser än någonsin. - Foto: Ivars Krutainis/Unsplash

Grattis världen! Idag tog jordens resurser slut

Under onsdagen inföll Earth overshoot day. Den tidpunkt på året då jorden förbrukat alla de resurser som ska hålla i ett helt år.


Idag, 2 augusti, "firar" vi Earth overshoot day, eller Den ekologiska skuldens dag. Och vad är då det? Jo – dagen på året då vi förbrukat alla de resurser som egentligen ska räcka i ett helt år.

Det hela handlar alltså om att jordbor redan nu använt fler naturresurser än vi kommer klara av att återskapa nästa år. Och det slutar inte där. Årets Overshoot day är den tidigaste i världshistorien. Människorna förbrukar med andra ord fler resurser än någonsin.

"Det här innebär att vi på sju månader släppt ut mer kol än haven och skogarna kan absorbera på ett år. Vi har fångat mer fisk, fällt fler träd, skördat mer, och konsumerat mer vatten än jorden kunde producera under samma period", säger WWF, som fastställt datumet, i ett presslåtande.

Även WWF Sveriges ungdomsförbund beklagar sig över dagens "högtid". Bildkälla: Facebook.

Sett till den mängd naturresurser vi under året förbrukat skulle jorden behöva vara 1,7 gånger så stor för att matcha vår ökande konsumtion samt befolkningsmängd.

Det var den brittiska tankesmedjan New Economics Foundation som instiftade Earth overshoot på 70-talet, som nu organiseras av Global Footprint Network, och så här har utvecklingen enligt Wikipedia sett ut.

  • 1986: 31 december
  • 1987: 19 december
  • 1990: 7 december
  • 1995: 21 november
  • 2000: 1 november
  • 2005: 20 oktober
  • 2010: 21 augusti
  • 2015: 13 augusti

Med andra ord har dagen bara infallit tidigare och tidigare. 

– Overshoot Day är en påminnelse om att jobbet långtifrån är gjort. Vi konsumerar planetens resurser mycket snabbare än den hinner leverera. Framför allt släpper vi ut för mycket koldioxid från fossila bränslen. Det är en ekvation som definitivt inte går ihop. Politiker, företag och finansaktörer i alla länder måste agera avsevärt snabbare och kraftfullare om vi ska vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med bland annat WWF lanserar nu Global Footprint Network kampanjen #movethedate, som ett sätt att minska jordbornas fotavtryck.

"Om alla privatpersoner och samhällsaktörer hjälps åt och flyttar fram Overshoot Day 4–5 dagar per år, vilket är fullt möjligt, kan vi nå målet att leva på EN planet till 2050.", går det att läsa i pressmeddelandet.

Se mer: 17 bilder som visar varför Trump borde skriva under klimatavtalet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bryr du dig om klimatet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.