Ny forskning: Det här händer efter döden

Oavsett om vi tror att vi vet vad som väntar efter döden kan vi aldrig vara säkra. Forskare har pratat med de som varit "på andra sidan",


Vi kan aldrig vara säkra på vad som väntar efter döden, men det finns människor som säger sig varit på "andra sidan". Men vad är det de ser? Vad är det som händer?

Bildkälla: Pixabay

I en studie gjord av forskare vid universitetet i belgiska Liège visas det att det vanligaste folk upplever under en nära-döden-upplevelse är en känsla av frid och lugn. Forskarna för studien ville ta reda på i vilken ordning upplevelserna uppstår och vilka element eller fenomen som ingår. 

Som nämnt upplevde deltagarna först och främst en känsla av lugn och därefter att de ser ljus i en tunnel. Vissa ansåg sig möta personer eller varelser. I genomsnitt upplevde personerna fyra olika  fenomen under nära-döden-upplevelsen. 

1. Frid/lugn (80%)

2. Skarpt ljus (69%) 

3. Möte med personer eller varelser (64%)

4. Utomkroppslighet (53%) 

5. Känsla av att befinna sig i en tunnel (47%) 

6. Känsla av att komma till vägs ände (40%)

7. Känsla av att vända tillbaka till kroppen (37%)

8. Känsla av att stiga in i ljus (18%)

9. Genomgång av hela ens liv (16%) 

10. Harmoni (14%) 

11. Förmåga att kunna se in i framtiden (4%)

Sammanlagt har forskarna granskat 154 nerskrivna vittnesmål på franska från patienter som varit med om nära döden-upplevelser. De flesta vill inte återvända till det vanliga livet med undantag för dem som har småbarn. Men då är det endast för barnens skull. 

TV: Det här hemliga namnet används när det finns ett lik på flyget

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Finns det liv efter döden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.

SOHR: Många soldater dödade i Syrien

1 timme sedan
Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).