Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sömnexperten: Därför drömmer vi mardrömmar

- 03/09/2017, 18:57
Mardrömmar kännetecknas som en dröm du vaknar av.
1 av 3

Mardrömmar kännetecknas som en dröm du vaknar av.

TT/Privat

Arne Lowden
2 av 3

Arne Lowden

Privat

När du får en mardröm så får kroppen en stresspåslag.
3 av 3

När du får en mardröm så får kroppen en stresspåslag.

TT

Sömn- och stressforskare Arne Lowden förklarar för Nyheter24 varför vi drömmer mardrömmar.

Att vakna upp av en mardröm är bland det värsta som finns. Du vaknar upp och är svettig, livrädd och det tar ett tag innan du lokaliserar dig.

Nyheter24 pratade med Arne Lowdensömn- och stressforskare på Stressforskningsinsitutet, för att reda ut vad en mardröm egentligen är och varför du får dem.

Han berättar att en mardröm är en dröm som man vaknar av. Att vi drömmer varje natt är sen länge känt men vad som skiljer en vanlig dröm från en mardröm är alltså att de får oss att vakna. 

– Är en dröm besvärlig för oss så är en lösning, för att få bort de här obehags känslorna, att vakna. Man kan säga att det är ett försvar vi tar till. Vi är nog alla överens om att mardrömmar är förknippade med känslor, obehag och rädsla. 

När vi har en mardröm reagerar också kroppen. Pulsen, blodtrycket och andningen ökar. Arne berättar att även stresshormoner utsöndras. Det är det som får oss att vakna av drömmen. 

– Det sker en stressreaktion i kroppen när vi har en mardröm.  

Men vad är det som ger oss mardrömmar

Enligt Arne finns det flera olika orsaker till att drömma mardrömmar. 

– Det brukar vara förknippat med händelser i ens vardag eller trauman. Om du varit med om något obehagligt så finns det risk att det återkommer i drömmar. 

Drömmar är, enligt Arne, ett sätt för oss att bearbeta och läka vårt emotionella liv. Har du bråkat med en vän så kan stressen och pressen kring dina känslor göra så att du drömmer en mardröm.

Men det kan också påverkas av vad vi äter och dricker. Allting som gör oss lättväckta är saker som kan bidra till att vi drömmer en mardröm. Som till exempel koffein. 

– Du kan också bli påverkad av en kall vind som viner genom rummet eller för varm temperatur. Högt buller kan också ge dig en mardröm. 

Se också videon på vad som händer om du väcker en sovande björn

Läs också om vad hundar drömmer om

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Drömmer du ofta mardrömmar?