Det finns saker du kan göra för att minimera mardrömmar.
1 av 3
Det finns saker du kan göra för att minimera mardrömmar. - Foto: Privat/TT
Som att försöka undvika koffein.
2 av 3
Som att försöka undvika koffein. - Foto: TT
Arne Lowden
3 av 3
Arne Lowden - Foto: Privat

Sömnexperten: Så gör du för att inte drömma mardrömmar

Nyheter24 pratade med Sömn- och stressforskare Arne Lowden för att ta reda på vad en kan göra åt mardrömmar.


Vissa kommer aldrig ihåg sina drömmar och vissa påverkas mycket av sina drömmar. Är du en person som då och då eller ofta har mardrömmar så finns det faktiskt saker du kan göra för att slippa dem. 

Nyheter24 pratade med sömn- och stressforskare Arne Lowden för att ta reda på vad en kan göra åt mardrömmar. 

Han berättar att mardrömmar är drömmar vi vaknar av. Vi vaknar som ett försvar mot obehagkänslor. Kroppen reagerar genom att få ett stresspåslag som gör att vi vaknar. 

Det finns flera orsaker till att en kan få mardrömmar och som en alltså ska undvika om en vill slippa det svettiga, obehagliga och stressiga drömmarna. 

– Det kan vara saker i vardagen, som stress och press, som följer med och återkommer i drömmar. 

Vill du sluta drömma mardrömmar så ska du alltså försöka minska på stress och press. Du ska också, enligt Arne, undvika mat och dryck som gör att du vaknar lättare. Som till exempel koffein och alkohol. 

Är det samma dröm som kommer om och om igen så kan det vara värt att skriva ned vad det handlar om. 

– Man kan teckna ned sina mardrömmar. Har man en återkommande mardröm så kan det hjälpa om man följer utveckligen av drömmen. Den kommer förändras. 

Bildkälla: TT

Arne menar på att återkommande mardrömmar försöker lösa en emotionell konflikt. Skriver vi då ned vad drömmen handlar om och hur den utvecklas så kan man hjälpa hjärnan att lösa det jobbiga som oroar en. 

Mardrömmar kan du också få av till exempel en vindpust genom ett rum eller för att det är för varmt. Se då till att det är behaglig temperatur, stäng fönstret och försök minimera ljud som kan störa din sömn. 

Se också videon på vad som händer om du väcker en sovande björn

Läs också om de sovande passagerarna du inte vill sitta bredvid på flyget

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Drömmer du ofta mardrömmar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.