Lördag 17 Apr
Stockholm

Därför tror män att du är intresserad – fast du inte är det

Verkar den där killen aldrig ge sig fast du klart och tydligt sagt nej? Här är varför.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En man stöter på en kvinna som inte alls är intresserad och hon visar det. Trots det förstår inte mannen att han ska ge upp och låta henne vara. Vad krävs det för att mannen ska förstå att kvinnan inte är intresserad av honom?

bbGiphy

En studie gjord av vid universitetet i Iowa har observerat just detta och tror sig funnit var problemet ligger. Det handlar om att män i större utsträckning misstolkar tecken på sexuellt intresse från kvinnor. 

Det beror på att de istället för att tolka emotionella signaler så fokuserar de på hur attraktiva de anser kvinnan vara. Dessutom överskattade männen kvinnans intresse ju attraktivare de ansåg henne vara.  

220 manliga studenter och 276 kvinnliga studenter från USA deltog i studien. De fick titta på 130 helkroppsbilder föreställande kvinnor och blev tillfrågade att betygsätta hur sexuellt intresserad kvinnan på bilden verkade. 

Hälften ombads fokusera på kvinnans emotionella signaler, så som hennes ansiktsuttryck och kroppsspråk, medan den andra hälften inte fick några instruktioner. Studenterna fick även svara på frågor som bedömde deras attityd till våldtäkt i ett separat skede av studien.

heygirl

Giphy

Resultatet visade att kvinnliga studenter förlitade sig på emotionella signaler medan män var mer benägna att fokusera på hur attraktiv kvinnan var, baserat på hennes utseende och kläder. 

Dessutom kunde forskarna se att de som hade en mildare syn på våldtäkt, det vill säga personer som minimerar och rättfärdigar brottet, var mer benägna att förlita sig på klädstil och attraktion överlag. 

Även om studien inte 100 procent appliceras på alla individer så kan den ge en liten fingervisning om hur attityder kan förändras, menar forskarna. De studenter som fick instruktioner om att fokusera på emotionella signaler var mindre benägna att döma på utseende och klädstil. 

Forskarna menar att det kan finnas hopp om att misstolkningarna på så vis kan läras bort, även om det krävs mer forskning på området. 

TV: Sju meningar du borde hålla koll på om din partner säger

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit med om något liknande?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela