Lördag 1 Okt
Stockholm

Din partner ska inte vara din BFF – här är varför

Många säger att de är ihop med sin bästa vän, men det är inte alltid hälsosamt för relationen – och glöm inte bort dina riktiga vänner.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns flera anledningar till att du inte borde vara bästis med din partner. Här förklarar experterna varför. 

Bildkälla: Pixabay

1. Hen kan inte vara din "nummer ett"

Din partner kan inte vara din kärna för vänskap, stöd och kärlek. Det blir fr mycket för en person att hantera, menar Isadora Alman, relationspsykolog i Alameda, Kalifornien. Går man igenom något tufft är det bra att ha sin partner vid sin sida, men även sina vänner, familj och bekanta. Dessutom, vem ska du ventilera dina känslor med om du är förbannad på din partner? 

Det bästa är att göra det med en vän. Skäller du på din partner kan hen hamna i en situation som känns överväldigande och väldigt störande. Det är heller inte jättesexigt, menar psykiatrikern John Jacobs till Cosmopolitan. Att lägga så mycket press på sin relation är inte sunt. 

Bildkälla: Pixabay

2. Hen ska inte veta allt om dig

Din partner behöver verkligen inte veta allt om dig och du behöver inte veta allt om din partner. Man vill oftast att ens förhållande ska kännas spännande och lite mystiskt, menar sex och par-terapeuten Kerner. Självklart ska man inte ha hemligheter för varandra då det kan skapa problem i relationen. Däremot behöver inte smådetaljer i ditt vardagsliv intressera din partner. Ska du gå och vaxa dig eller testa på någon ny typ av ansiktsbehandling exempelvis behöver din partner inte alltid ta del av det. Så intressant är det faktiskt inte.

Bildkälla: Pixabay

3. Hen kommer inte alltid kännas utvecklande för dig

Har du och din partner olika intressen? Härligt, det är nämligen givande för en relation, säger Kerner till Cosmopolitan. Problemet som uppstår när ni har samma umgängeskrets, vänner och scheman är att du tappar din individualitet. En stark relation kräver två unika individer som kompletterar varandra genom olika passioner och synsätt för att fläta samman det liv de delar, menar Kerner. 

Tillbringa tid med dina vänner och lägg tid på det du vill göra och hen kommer då göra likadant. När ni sedan återförenas blir ni genast mycket mer intressanta för varandra och kan berätta om nya upptäckter och händelser. John Jacobs menar att par med en stark relation har mycket gemensamt, men vet också att det krävs en balans mellan att vara tillsammans och tillbringa tid isär. 


Bildkälla: Pixabay

För att förstå de tre punkterna ovan har Frieda Birnbaum, forskningspsykolog på området kvinnor och relationer, skapat tre tänkbara scenarion, där hon förklarar vem du ska vända dig till först – och varför.

Du blir befodrad – Dina vänner

Berätta för dina vänner först, som funnits där för dig och hejat på dig när du klättrat på karriärstegen. De kommer bli glada för din skull och vilja planera utgång och firande. Sedan berättar du för din partner. Mest troligt blir hen glad, men ni måste även prata om er ekonomi snabbt därefter. Speciellt om ni har gemensam ekonomi. 

Du stukade din fot på träningen – Din partner

Birnbaum föreslår att du berättar för din partner först och främst då hen delvis är till för att stötta och hjälpa dig i svåra situationer. Därefter kan du dela händelsen med resten av de du tror är intresserade av din stukade fot. 

En snygg person flörtar med dig i mataffären – Dina vänner

Frossa ego-boost känslan med dina bästa vänner, men det finns ingen anledning att berätta för din partner. Hen kommer förmodligen bli svartsjuk och ett onödigt drama kommer uppstå, menar Birnbaum. 

TV:  Gör din partner de här sakerna? Då borde du göra slut direkt!

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.