Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Får du gåshud av musik? är din hjärna väldigt speciell

- 04/09/2017, 07:59 -

Brukar du känna en rysning när du lyssnar på en låt du verkligen gillar? Då är du antagligen speciell, i alla fall enligt ny forskning.

Musik påverkar alla olika, men alla vet att när det är bra… då är det riktigt bra. Och vissa får till och med en fysisk reaktion av att lyssna på musik i form av gåshud, en rysning eller en känsla av att ha en klump i halsen, skriver Independent. 

Harvardstudenten Matthew Sachs undersökte flera personer som fick gåshud av musik för att förstå vad som triggade fenomenet. Sachs undersökte 20 studenter, varav tio sade sig få gåshud av musik. 

Han genomförde hjärnröntgen på alla och upptäckte då att de personer som fick en fysisk reaktion på musiken hade en helt annat hjärnstruktur än de andra deltagarna.

Rysningar
Får du gåshud när du lyssnar på musik? Bildkälla: Shutterstock

De hade tätare och mer utvecklade nervkopplingar mellan de två delar av hjärnan som processar känslor och hörsel. Det betyder att om du får gåshud av musik har du lättare att känna och uppleva starka känslor. 

– Tanken är att har du fler kopplingar mellan två delar av hjärnan kommunicerar de bättre, säger Sachs som nu arbetar med en större studie för att bygga vidare på sin teori, skriver Independent

Vill du uppleva rysningar borde du kolla på de här svenska killarnas cover på Justin Biebers hitlåt. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du få rysningar av musik?