Det här är vad som kan hända om en tampong fastnar.
1 av 3
Det här är vad som kan hända om en tampong fastnar. - Foto: Shutterstock/TT
Och det här måste du göra om det händer dig!
2 av 3
Och det här måste du göra om det händer dig! - Foto: Shutterstock
Men är det så att man inte hittar snöret så kan man gå till en barnmorska som kollar om och hjälper att ta ut tampongen om det skulle vara fallet.
3 av 3
Men är det så att man inte hittar snöret så kan man gå till en barnmorska som kollar om och hjälper att ta ut tampongen om det skulle vara fallet. - Foto: TT

Det här kan hända om tampongen "fastnar" – det här måste du göra då

Vad händer egentligen om en tampong fastnar? Nyheter24 har frågat en expert om saken.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Du har säkert hört att det är farligt om en tampong fastnar och om tamponsjukan? Nyheter24 ringde därför upp Therese Zetterqvist Eriksson som är samordnande barnmorska på UMO.se och 1177 för att ta reda på vad man ska göra om det händer. 

– Jag skulle säga så här, en tampong kan inte fastna. Däremot kan det vara så att man inte hittar snöret, men det finns ingen risk att den fastnat, säger Zetterqvist Eriksson.

Om det det är så att man inte hittar tampongsnöret ska man ta det lugnt och leta efter snöret. Men att man tror att man har en inne fast att man inte har det är ännu vanligare. 

– Eftersom man använder tampong så ofta, är det vanligt att man tror att man stoppat in en, blir orolig och inte tänker efter när man börjar leta. Men ofta visar det sig att man inte hade stoppat in en, utan bara trott att man gjort det. 

Men är det så att man inte hittar snöret så kan man gå till en barnmorska som kollar om och hjälper att ta ut tampongen om det skulle vara fallet. 

Bildkälla: TT

– Så en tampong kan inte fastna, men det kan vara så att man glömmer bort att man stoppat in den och märker det först efter några dagar eller veckor för att det börjar lukta illa eller att tampongen plötsligt trillar ut. Oftast händer det inget, men har man otur kan man få en infektion, till exempel bakteriell vaginos.

Zetterqvist Eriksson har varit med om att flera personer kommit in på grund av att det luktat illa i underlivet. Då har det visat sig att de haft en gammal tampong kvar. Men om det fortsätter att lukta efter att man tagit ut den och att man känner sig sjuk och har feber så är det viktigt att man söker läkarvård. 

– Tampongsjukan (Toxic Shock Syndrome) har många har hört talas om. Det kallas felaktigt tampongsjukan, men har oftast inget med tampong att göra. Många är oroliga i onödan över att använda tampong på grund av det. Man borde istället få ett lugnande svar och fakta.

Tampongsjukan är ett ovanligt sjukdomstillstånd som uppstår genom en bakteriell infektion. Det som oftast orsakar infektionen är gula stafylokocker – här kan du läsa mer om tampongsjukan

Undrar du mer om bakteriell vaginos? Här kan du läsa mer om det.

TV: 7 vanliga anledningar till att din mens är oregelbunden

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Har du glömt kvar din tampong någon gång?
Tack för din röst!