Det händer en hel del i kroppen innan mens.
1 av 3
Det händer en hel del i kroppen innan mens. - Foto: Shutterstock
Visste du att din röst förändras?
2 av 3
Visste du att din röst förändras? - Foto: Shutterstock
Och att du blir känsligare än vanligt?
3 av 3
Och att du blir känsligare än vanligt? - Foto: Shutterstock

5 saker som kan hända med din kropp innan mensen kommer

Problem med tänderna, dålig sömn eller lägre smärttröskel – det är några av sakerna du kan uppleva innan mensen.


Problem med tänderna, dålig sömn eller lägre smärttröskel – det är några av sakerna du kan uppleva innan mensen. 

Sajten Health har listat några saker som kan hända dagarna innan din mens kommer, som om det inte vore nog med PMS och sedan en vecka med mensvärk och ett humör som är som en berg- och dalbana.

Din röst kan förändras 

Pågrund av förändringar i dina könshormoner kan rösten bli mörkare när det är dags att få mens. Det visade nämligen en studie som publicerades nyligen.

Bildkälla: Shutterstock

Du har svårare att sova

Vid ägglossning så höjs temperaturen i kroppen. Det gör att du har svårare att sova. Du har också större risk för huvudvärk, ångest och menssmärtor vilket ja... inte direkt hjälper en att slappna av och få en bra natts sömn...

Större risk på svamp

Precis innan du ska få din mens så är det större risk att du drabbas av en svampinfektion. Detta beror på att PH- värdet i underlivet förändras inför mensen som gör att du är känsligare för infektioner. 

Bildkälla: Shutterstock

Din mage påverkas 

Du har säkert märkt av att det inte går lika smidigt på toaletten när du ska få eller har din mens. Antingen går det trögt, för lätt eller kanske både och? 

Det beror på en hormon som heter progesteron. Det osköna hormonet ökar i produktion inför mensen och påverkar magen. Tack för den kroppen! 

Ont i munnen

Även här är det hormonet progesteron som är boven. Hormonet ökar blodflödet. Inte bara till vårt allra heliga utan också till munnen och andra delar i kroppen. Det kan göra att munnen blir extra känsligt. Du kan till och med blöda i tandköttet, skriver Expressen. 

Så fort mensen kommer så ska detta släppa. Så oroa dig inte! 

Du blir klumpigare

Va? Jo det är faktiskt så. Kroppen påverkas av vattenretention, vilken i sin enkelhet betyder att vatten samlas i vävnader i kroppen, som i sin tur kan göra att ögonen kan bli svullna. Det gör dig mer klumpig om du använder linser. De passar inte lika bra. 

Det gör dig också tröttare än vanligt och det kan då kännas som att gravitationen inte jobbar för din fördel. Det blir lite virrigt i kroppen! Till Health säger läkaren Alyssa Dweck att det är vanligt att hennes patienter upplever att de känner sig klumpigare. 

– Det är inte ovanligt att jag får klagomål från mina patienter.

TV: 5 myter om mens – som du antagligen trott på någon gång

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du upplevt det här innan mens?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.