Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny forskning: Därför har vi inte sex med våra familjemedlemmar

En omfattande studie visar nya viktiga fynd om inavel.

En omfattande studie visar nya viktiga fynd om inavel.

Youtube/PA

Game of Thrones har också visat att inavel kan vara riktigt illa (läs: Joffrey Baratheon).

Game of Thrones har också visat att inavel kan vara riktigt illa (läs: Joffrey Baratheon).

Youtube

Men en ny studie går riktigt långt tillbaka i tiden för att visa varför inavel är en dålig idé, rent evolutionärt.

Men en ny studie går riktigt långt tillbaka i tiden för att visa varför inavel är en dålig idé, rent evolutionärt.

PA

Nyheter | 06/10/2017 21:56

En omfattande ny studie som bland annat handlar om inavel visar nya viktiga upptäckter kring familjesex.

Att det här med inavel inte är en jättebra idé kommer knappast som en chock. Trots att de flesta av oss somnade under NO-lektionerna på högstadiet minns vi ändå att det leder till ärftliga sjukdomar, missbildningar och försämrat immunförsvar – helt enkelt dåliga grejer vi inte vill att våra barn ska få.

Nu har det visat sig att denna kunskap inte är något nytt under solen, utan utbredd redan så tidigt som för 34 000 år sedan. En ny studie från Cambridge och Köpenhamns universitet har nämligen upptäckt att även de riktigt tidiga människorna hade sofistikerade system för att undvika att nuppa med sina familjemedlemmar.

Forskarna undersökte fyra kroppar vid Sungir, en 25 000 år gammal boplats i Ryssland. Till deras stora förvåning visade det sig att kropparna, som var begravda tillsammans, inte var genetiskt närbesläktade. Till skillnad från utgrävningar längre tillbaka i tiden, där neandertalares DNA testats, har inavel tvärtom visat sig vanligt.

"Det här betyder att till och med människorna mellan 40 000 och 10 000 år före kristus, som levde i små gruppen, förstod vikten i att undvika inavel", sa Professor Eske Willerslev angående studien. Det här har även fått forskarteamet att spekulera kring huruvida undvikande av inavel gett de första människorna en evolutionär fördel gentemot neandertalare, skriver brittiska Metro.

Men hur lyckades egentligen dessa uråldriga människor undvika inavel? Enligt Telegraph framgår det av studien att människorna använt sig av föremål och smycken för att särskilja stammar, och att de till och med haft primitiva bröllopsceremonier genom att byta värdefulla föremål!

För att förstå varför människan är som den är måste vi blicka långt tillbaka i tiden, och vi har forskare som dessa att tacka för viktig ny kunskap. Och det är ju inte heller alla som skulle få för sig att titta närmre på något så specifikt som just inavel.

Mer forskning: LSD får din hjärna att gå tillbaka till barnstadiet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kunde du ana att vi slutade med inavel för så länge sen?