Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 skäl att sluta röka (som inte har med din hälsa att göra)

- 11/10/2017, 10:31 -

Svårt att fimpa? Det kommer knappast vara svårt efter att ha läst om det här.

Om du tycker det är svårt att sluta röka har du troligtvis redan hört alla argument. Om hur det ökar risken för cancer eller impotens, exempelvis. 

Ungefär 10 procent av svenskarna röker dagligen, och dubbelt så många om man räknar in de som röker då och då.

1. Spara pengar

Jo, det här borde du absolut redan veta. Men har du någonsin tänkt på hur mycket du och alla andra rökare i Sverige egentligen lägger på cigg?

Enligt Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning rökte svenskarna närmare 7 miljarder cigaretter under 2013. Det motsvarar 3,6 miljarder ciggpaket – och ungefär 20,2 miljarder kronor.

2. Bidrar till ojämställdhet

Du kanske inte visste att rökning ökar både fattigdom och ojämlikhet? Det säger i alla fall WHO.

Eftersom rökning leder till sämre hälsa måste många länder öka kostnaderna för hälso- och sjukvård. Samtidigt sänks landet i frågas produktivitet, och det blir svårare för landet att uppnå sina utvecklingsmål. 80 procent av alla som dör i förtid av tobaksrelaterade hälsotillstånd kommer från låg- eller medelinkomstländer.

Det innebär att de fattigaste människorna lägger mindre pengar på nödvändigheter som mat, utbildning och vård, och gör att ekonomin helt enkelt stannar upp.

3. Ett hot mot miljön

Tobak är varken bra för din eller naturens hälsa. Odlingen kräver såpass stora mängder bekämpningsmedel och gödningsmedel att det kan förorena vatten.

Tobak odlas varje år på 4,3 miljoner hektar mark, vilket gör att allt mer skog måste tas bort, enligt WHO.

4.  890 000 

Så många personer dör av passiv rökning varje år i världen, enligt WHO. Det påverkar alltså inte bara dig – utan andra också.

5. Nikotinet är en fara i sig

Det är inte bara rökare som far illa av cigaretternas innehåll. Nikotinet, som faktiskt är en psykoaktiv drog som kan begränsa hjärnans mognadsutveckling hos unga, är giftigt. Särskilt för de bönder som arbetar med det dagligen.

Många bönder skyddar sig inte från plantorna eftersom de saknar resurser. De kommer dagligen i kontakt med 54 milligram nikotin – vilket motsvarar 50 cigaretter. Detta kan leda till en akut nikotinförgiftning som visar sig genom yrsel, illamående, kräkningar, huvudvärk och svaga muskler, skriver Unfair Tobacco.

6. Du stöttar faktiskt barnarbete

Om inte de tidigare punkterna får ciggen att smaka lite äckligare i munnen kanske det här gör det.

Många av de som jobbar på tobaksfälten är nämligen barn, och det inte bara i Afrika, Asien och Sydamerika. Enligt Human Rights Watch arbetar både barn och ungdomar på tobaksfarmerna i delstaterna Kentucky, North Carolina, Tennessee och Virginia. Vissa av barnen är så unga som 7 år.

Anledningen till att barnen måste jobba är helt enkelt för att förbättra familjens ekonomi.

7. Kan leda till droger

Det är nog lätt att hymla bort att cigaretter skulle vara en infartsport till att ta droger. Men nikotinet är såpass starkt för oss människor att det kan leda till ett beroende. Enligt Tobaksfakta kan det här beroendet bli såpass allvarligt att det leder till andra missbruk – som alkohol, cannabis och heroin.

Behöver du hjälp med att sluta röka? Då kan du kontakta Sluta-röka-linjen på 020-84 00 00.

Även UMO och Vårdguiden 1177 har bra tips på hur man ska göra för att sluta.

TV: Det rökaren hostar upp kommer få dig att sluta röka direkt

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.