Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 saker du inte visste hade ett bäst före-datum

Nyheter | 12/10/2017 16:36

Nu pratar vi inte om mjölk eller ägg. De här vardagliga sakerna har faktiskt också ett utgångsdatum!

Att mat har ett bäst före-datum är knappast något som chockar någon. Men det många inte tänker på är att mycket annat faktiskt också borde bytas ut eller kastas efter ett tag.

Pixabay

Hade du koll på att de här grejerna har ett bäst före-datum?

1. Kuddar

Beroende på vilket material din kudde är gjord av kan det hålla olika länge. Även kuddar är känsliga för mögel och skadedjur, men de tappar ju givetvis också sin form.

Pixabay

Fjäder- och dunkuddar kan du ha i upp till tio år, medan syntetiska kuddar har en rekommenderad livslängd på cirka två år. Kuddar av bomull och ylle rekommenderas att ha i sängen upp till fem år.

2. Tandborsten

Visst har (förhoppningsvis) många koll på att man inte kan ha en och samma tandborste i hela livet. Men vet du hur ofta du borde byta ut den? Många tandläkare rekommenderar att byta tandläkare varannan, eller åtminstone var tredje, månad.

3. Hårborsten

Det är nog inte många människor där ute som byter hårborste lika ofta som man byter underkläder. Och det är nog inte heller många som ens tänker på att man borde byta ut sin hårborste över huvud taget. Sanningen är det att man borde slänga den och köpa en ny så ofta som en gång var sjätte månad. Glöm inte heller att göra rent den en gång i veckan, hörru!

Pixabay

4. Underkläder

Det rekommenderas att du byter underkläder varje dag. Men har du koll på att du helt och hållet borde kasta/byta ut dina underkläder efter ett år. När det kommer till din bh så är rekommendationen att byta så fort den tappar sin form och blir obekväm – vanligtvis inom ett till två år.

5. Löparskor

Dina löparskor har en begränsad livslängd. Om du är en person som gillar att löpa länge och fota så är en uppskattning att skorna håller i cirka 150 mil. Om du alltså är en så hurtig person att du springer några gånger i veckan så borde du faktiskt byta ut dem en gång om året.

Pixabay

Detsamma gäller faktiskt för dig som springer lite mer sällan. Skorna tappar mycket av sina goda egenskaper medan tiden går. En tumregel är att i så fall kolla på ett par nya pjucks vartannat till var tredje år.

Även om det låter ofta så riskerar du att skada dig om du springer med skor som blivit nötta. Det kan bland annat skada dina leder då stötdämpningsförmågan kraftigt reducerats.

6. iPhone

Okej, det kanske inte riktigt handlar om ett "bäst före-datum". Men Apple själva definierade 2016 när deras produkter anses vara "förlegade". Med andra när det är dags att köpa en ny telefon eller Apple Watch.

Pixabay

Den förväntade livslängden ligger på tre år och efter den produkten anses hårdvaran blivit för gammal. Sen är det inte omöjligt att telefonen håller mycket längre än så. Men få inte uppförhoppningarna.

Kolla också varför du MÅSTE kolla bäst före-datumet på solkrämen.

Hade du koll på det här?