Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ska du alltid kolla bäst före-datumet på solkrämen

- 20/05/2017, 08:31 -
Stephanie berättar vad som hände när hon använde solkräm som hade gått ut.
1 av 3

Stephanie berättar vad som hände när hon använde solkräm som hade gått ut.

TT

Nu vill hon varna andra.
2 av 3

Nu vill hon varna andra.

TT

Därför är det viktigt att du kollar bäst före-datumet.
3 av 3

Därför är det viktigt att du kollar bäst före-datumet.

TT

Stephanie berättar vad som hände när hon använde solkräm som hade gått ut. Nu vill hon varna andra.

Nu när värmen äntligen börjar komma så kommer även fler och fler personer ta sig ut och njuta av solen. Men något man inte får glömma bort om man ska vara ute är att använda solskydd.

Och att kolla bäst före-datumet på solkrämen är viktigare än man kanske tror.

I Huffington post skriver Stephanie Hallett, som råkade ut för något hemskt när hon använde en solkräm som gått ut år tidigare, om vikten att hålla koll på sista datumet på solkrämen.

Mot kvällen samma dag som hon varit ute i solen och smort in sig med solskyddsfaktor 45 blev hon röd, varm och kände sig yr. Dagen därpå hade hon andra gradens brännskador, blåsor och det tunnaste plagget hon hade, även det kändes som knivar på ryggen, skriver hon.

Ingredienserna bryts ned

När solkärmen åldras så bryts ingredienserna ned vilket leder till att effektiviteten minskar. Därför rekommenderas det att använda en ny tub och inte spara på gammal solkräm.

Använder man inte solkräm så blir huden torr, missfärgad, skrynklig och kan spricka med tiden. Att vara oskyddad i solen ökar även risken att drabbas av hudcancer. Använder man en mycket gammal solkräm gäller det samma, skriver Huffington Post.

Kanske är dags att förnya förrådet med solkräm...

Använder du solskydd?